A világ legerősebb paprikái

Mostanában nem a magyar cseresznyepaprika a „menő”, sokan az égetően csípős, méregerős chili paprikákat keresik. Akinek nincs kertje, dísznövény helyett, cserépbe ültetve vásárolja, vagy akár ajándékozza – természetesen, férfiaknak való ajándék! Ez a hegyes, piros vagy sárga, trópusokon termő paprikafajta a mi cseresznyepaprikánk közeli rokona. Ez is, amaz is serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját, ha mértékkel, megfelelő ételekbe keverve, rendszeresen fogyasztják.

Kapszaicin: Scoville-skála

A paprikafajták csípősségét az úgynevezett Scoville-skála alapján határozzák meg. Ez lényegében a paprika kapszaicin ( Capsicum=csípősanyag) tartalmának a mérése. A csípős magyar paprikák 1500-2500 SHU-t (Scolville-hőegység) érnek el, míg számos, rendkívül csípős hibrid paprikafajta felkúszhat egészen a többszázezres, vagy akár egymillió SHU körüli tartományba. A kapszaicin (megfelelően hígítva, vazelinnal vagy szesszel keverve) csökkenti a reumás ízületi gyulladást, serkenti a vérkeringést, lázcsillapító hatású, az egészséges embernek védelmet nyújt a gyomorfekély kialakulásával szemben. A paprika C-vitaminban gazdag, jelentős B1-és B2-vitamint és karotint tartalmaz.

A csípősségre többféle lista létezik. A wikipédia szerint az aktuális sorrend: Pepper X, Carolina Reaper, Trinidad moruga scorpion, Trinidad Scorpion „Butch T”, Dorset Naga, Naga Jolokia, Red Savina™ Habanero, Habanero Chile, Scotch Bonnet, Jamaicai csípős paprika, Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika, Cayenne-bors, Ají bors, Serrano paprika, Tabasco szósz (Habanero), Viaszpaprika (wax pepper, csípős zöldpaprika), Jalapeño paprika.

Carolina Reaper
Carolina Reaper

Sorrend

A legújabb listák szerint a világ legtüzesebb paprikája a ’Carolina Reaper’  fajta, 2 200 000 SHU értékkel. A nemesítését egy dél-karolinai cég végezte. Ez a fajta tartja az aktuális Guinness–rekordot.

Dorset Naga
Dorset Naga

A 2. helyet a ‘Dorset Naga’ kapta: 1 598 227 SHU, brit nemesítés, egy Bangladesh-i fajtából, intenzív piros, hosszúkás alakú terméssel.

Trinidad Scorpion Butch T
Trinidad Scorpion Butch T

 

A 3. helyen a ‘Trinidad Scorpion Butch T’ áll: 1 463 700 SHU, amerikai nemesítés, egy karibi fajtából, a zöldségek skorpióra emlékeztető alakúak, merev, egyenes fullánkkal – innen származik az elnevezés.

Naga Viper
Naga Viper

A 4. hely a ‘Naga Viper’ fajtáé: 1 382 000 SHU, brit nemesítés, 2011-ben rövid ideig viselte ’A világ legerősebb paprikája’ címet is. Ezt a britek három rendkívül erős fajta keresztezésével állították elő. A hihetetlen koncentrációjú kapszaicin, vélhetőleg  a növény védekezése a jóval hűvösebb angliai hőmérsékleti körülmények ellen, a tipikus délszaki (ázsiai, közép-amerikai) termőhelyekével szemben.

A felsorolt fajták legtöbbjének vetőmagja, illetve palántája, cserépben vagy tápkockában, nálunk is beszerezhető. A cserepes megoldás azért ajánlott, mivel a későbbi vetésből, ültetésből későbben fejlődik virág és termés. Azonban ősszel, fűtött helyiségben ez a dísznek is szép paprika, felhasználásig, frissen kelleti magát az ablakpárkányon.

A legcsípősebb élelmiszeripari termékeket az évente rendezett Scovie Awards versenyen minősítik.

Önnek ajánlott

Leave a Reply