Már a fagyosszentek sem a régiek…

bab C-vitamin

Hogy sajnos-e, vagy szerencsére, mindenki saját kertjét szemlélve eldöntheti. A lényeg, hogy az időjárásban évek óta tapasztalható sokféle változás, rugalmasabbá tett bennünket a különféle kockázatok kiszűrésére.

Kertészkalendárium

♠  Most már ültethetjük, vethetjük a melegkedvelő zöldségféléket is.

♠  De ezt akár mondani sem kell: aki korábban elvetette, kiültette, fóliával megóvta az esetleges talaj menti fagyoktól is.

♠  És – megvédheti a kártevő rovaroktól is, ha nem fóliával, hát zöldséghálóval: a hagymaféléket, sárgarépát és a káposztaféléket.

♠  A bimbólyukasztó bogár és az almamoly a gyümölcsfa törzse köré tekert hullámpapír csíkokkal megfogható.

♠  A gyümölcsfák alatt a törzskorongot élő növénytakaróval is befedhetjük. A sarkantyúka segít a vértetű és a feketetetű ellen megvédeni őket.

♠  Gombás megbetegedés megelőzésére (lisztharmat, rozsdagomba) zsurlóból készült permetezőlével védekezhetünk.-53

♠  Már elvethetők az egynyári fűszernövények: a majoránna, borsfű, porcsin. Vethető még egyszer a zsázsa, kapor, zsombor és turbolya.

♠  A melegigényes bazsalikomot szobában kell előnevelni.

 

Babból – minél többet!

Az étkezési bab termesztése tulajdonképpen csak háztáji körülmények között optimális. Boltban megvenni – a szárazbab kilója drágább, mintha húst vásárolna az ember. Sokan mégsem tulajdonítanak neki jelentőséget, mivel túl igénytelen főzeléknövény. Tény, hogy kerítésekre futtatva éppúgy szép termést ad, mintha tökéletes támrendszert emelünk felfuttatható fajtáinak.

Kár, hogy étkezési kultúránkban – mivel egykor a szegények eledele volt – érdemtelenül a háttérbe szorult. Magas ásványianyag és fehérjetartalma miatt sokkal többször, többféle módon elkészítve szerepelhetne az étrendünkben. A nagy szemű, gesztenyéhez hasonlóan omlósra főzhető babok a karósbabok, futóbabok termései. A zsengén leszedett hüvelyek, sárga vajbabként, vagy zöldbabként kerülhetnek az asztalunkra. A bokorbabot egykor a kukorica közé ültették. Ma már, annyiféle fajtája van, hogy megérdemli a külön ágyásokat, s a szakaszos ültetést.

Válasszuk a szálkátlan fajtákat, hogy élvezhessük friss, fiatal hüvelyeiket. A külföldi fajták között is figyelemre méltók a több mint 1 m-esre megnövő, ún. kínai kígyóbabok. A bokorbab fészkesen is ültethető, de sorra is vethető.

A karós babot is, a bokorbabhoz hasonlóan, 4-5 szemet téve egy-egy sekély fészekbe, ilyenkor ültethetjük. Tőzeges földdel takarjuk a fészkeket, s nedvesen tartjuk. (Van, aki cserépben csíráztatja, hogy biztosra menjen.)

Olyan fajtákat válasszunk, s olyan drótvázat, karózást alkalmazzunk, hogy a földről elérjük a terméseket.

Akár zsengén szüreteljük, akár érett állapotban, a mélyhűtőben kitűnően tárolható ez is, mint a többi zöldségféle.

 

spargatok fagyosszentekTökből – többfélét

Szerencsére, ma már senkit sem kell meggyőzni arról, hogy a tökfélékből mennyiféle étel készíthető. És, hogy fogyasztásuk jótékony hatású a kímélő étrendre szorulók számára is.

A napos komposzthalmon, humuszos talajban fejlődik igazán. De ezt is tudja mindenki, hol van a kertjében a tök számára az igazán megfelelő hely.

A régebben termesztett spárgatököt sem hagyja ma már senki sárgára érni, leszedi zsenge, zöldes-fehér korában. Úgy az igazi. A cukkini, a patisszon (tájainkon „ufótök” is a neve), meg a sütni való sonkatök ugyancsak az utóbbi évek „tökslágere”.

Mindegyiket termesztik és fogyasztják télen és nyáron, sütve és főzve, grillezve és párolva.

Még mindegyik ültethető a szabadföldbe, csak jól elő kell készíteni a talaját!

 

szárzeller fagyosszentekMagas vérnyomás ellen – szárzellert!

A gumós zeller (Apium graveolens) közismert, sokak által kedvelt, fűszeres illatú, ízű zöldségnövényünk. Még kevesen termesztik és fogyasztják a szárzellert, más nevén angol zeller (Apium graveolens dulce/secalinum), pedig nem ártana ennek is szorítani egy kis helyet a kertben.

Annál is inkább, mivel most kezdenek rákapni a gyógyszerektől megcsömörlött emberek, mint a magas vérnyomás természetes ellenszerére. Terjed is a fogyasztása: ott a sokféle recept a világhálón, hogyan kell sütni és főzni, vagy nyersen rágcsálni.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply