BONSAI – Pihentető hobbi

Bonsai

Akinek nincs kertje, de szereti a fákat, vagy képtelen átkapcsolni a munkáról a pihenésre, próbáljon bonsait nevelni. A bonsai törpenövény gondozása nyugalomra kényszeríti, türelemre szoktatja. Szép kapcsolat ez az ember és a természet között.

 

A bonsai japán eredetű szó, a „bon” lapos edényt, tálkát, a „sai” növényt jelent. A mini fácskák története azonban nem Japánban, hanem Kínában kezdődött, körülbelül kétezer évvel ezelőtt. A környező tájakat, hegyeket próbálták kicsiben megformálni. Tálakban növények is kerültek a kompozíciókba. Majd miniatűr fák nevelésével kezdtek kísérletezni. Buddhista szerzetesek később Japánba vitték az így nevelt fákat. Itt tökéletesítették a bonsai kertészetet. A törpe méret titka a fák gyökérzetének csökkentése, ezzel párhuzamosan a hajtások, ágak, lombozat visszametszése. Mindez rendkívüli türelmet, figyelmet, hosszú időt igényel.

Bonsai A bonsaiok két csoportba oszthatók. A szabadban tarthatókra (ide tartoznak a különböző fenyőfélékből és fafajtákból kialakított törpefák), valamint a lakásban tarthatókra (amelyek ma nálunk is divatba jöttek).

A különbséget azonnal meglátjuk az árban, ha az internetes kínálatokat, vagy a szaküzletek választékát megnézzük. A kinti bonsai fajták igencsak drágák, míg a lakásban tarthatókból egyet-egyet a kezdők is megvásárolhatnak. Mindenképpen szerényebb áron kapható, kisebb (lakásban tartható) növénnyel kezdjék, amíg ki nem tapasztalják a törpenövény igényeit.

  • Alapvető igényük a fény. Egyetlen bonsai sem él meg árnyékos helyen, hiszen a hajtásai felnyúlnak, fakó színűvé válnak. De tűző napfényre se tehetjük őket.
  • Második fontos tényező a hőmérséklet. Ez, persze, függ az adott növény igényeitől is, de a legtöbb szobai bonsai 15-20 C fok között érzi jól magát. Ha ennél hidegebb van, megfázik, ha melegebb, lehullik az összes levele.
  • A harmadik feltétel a páratartalom. Minden bosnai számára minimum 30-40%-os páratartalmat kell biztosítani. Ezt párologtató berendezéssel, vagy megfelelő mérető kavicsos tálcával tudjuk elérni.
  • Fontos, hogy télen, a hidegben, soha ne szellőztessünk a fa közben, mert a legkisebb huzat, hideg hatására is megfázhat a növény. Nyáron a túl erős napsugárzástól kell védeni, s arra is ügyeljünk, hogy a földje soha ne száradjon ki teljesen.
  • Áprilistól kéthetente adunk az öntözővizéhez bonsai tápoldatot is.

Mi kell még a kezdéshez?

Akadama
Akadama

Akadama

Ez olyan égetett agyaggranulátum, melynek alapanyagát Japán hegyeiben bányásszák. Különlegesen jó vízmegtartó tulajdonsága és porózussága miatt semmivel sem helyettesíthető. Mással ne is próbálkozzunk! Tilos bonsait kerti virágföldbe ütletni, mert abban nem tud igényeinek megfelelően fejlődni.

A különböző fajokhoz – különböző módon égetett ültetőközeg szükséges.

bonsai_ollo
Bonsai olló

Profi bonsaiolló

Nem érdemes olcsóbb, rosszabb minőségű ollót választani, mert ha nem pontos a metszés, tönkretesszük a fát, a növényt. Bár nem olcsó mulatság, egy jó olló akár 10-20 évig is tökéletesen használható. Persze, vannak még további szükséges metszőszerszámok is…

Bonsai táp

Gömbösített (granulált) szerves trágya, ami a törzset erősíti, a levélképződést nem segíti.

bonsai ültető tál
Bonsai ültető tál

Ültetőtál

A kétévenkénti átültetéskor vegyük figyelembe a gyökérzet elhelyezésének igényeit, ehhez mérten válasszunk méretes edényt.

Mivel kezdjük?

Nem túl bonyolult szaktanácsadás (kézikönyv) tanulmányozásával, igénybevételével.

Válasszunk egyet az ellenállóbb törpenövények közül: például gumifát (FicusRetusa), vagy borókát, bükköt, gyertyánt, esetleg kőrist.

A gumifáról tudni kell, hogy nyáron szedhetők le a levelei, amelyeknek sebéből tejnedv szivárog. Ennek kezelésére, sebbalzsamra van szükség. Megfelelő hőmérséklet, talajnedvesség és jó fényviszonyok mellett nem támadják meg a tetvek. Ha mégis – valamiről megfeledkeztünk. Alapos fertőtlenítő lemosásokra van szükség, s a talaj cseréjére is, ha a kórokozók oda is behatoltak.

Gondosan vissza kell metszeni a burjánzó részeket. De a sebbalzsam ott legyen a kezünk ügyében, s alkalmazzuk szakszerűen!

Ajándékba

Csak akkor és annak vegyünk bonsait, aki szereti, s akar/tud róla gondoskodni. Különben pusztulásra ítéljük a törpenövényt.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply