Motorra modern öregek!

akkumulátor moped

Már megjelentek az utcákon az „első fecskék”. Halkan, ügyesen surrannak el a járókelők mellett. Az akkumulátor hajtotta járműben ülők figyelik a szembejövőket, s láthatóan élvezik, hogy ők is közlekedhetnek. Városok járdáin, községek kerékpárútjain az ép lábú, egészséges, fiatalabb nemzedékek mellett, az eddig mankókkal, bottal bicegők, családtagok segítségére szoruló, mozgásukban korlátozottak, hajlott hátú idős emberek egyedül, önállóan hozzák-viszik a boltból a tejet, kenyeret, zöldséget. Átmotoroznak a harmadik, negyedik utcába, ismerősüket, barátjukat meglátogatni.

Még csak próbálgatjuk megjegyezni ezeknek az ügyes járműveknek a nevét. Egyelőre elektromos biciklinek, mozgássegítő mopedoknak mondjuk.

Elektromos mopedek

A szakmai tájékoztatók scooterként mutatják be, s felhívják a figyelmet számos előnyükre: sokban különböznek az elektromos kerekesszéktől. Nagyobb mozgékonyságot és tevékenységi szabadságot biztosítanak használójuknak, a szabad teret és az utcát tekintve. Alkalmas parkok látogatására, tehát kellemes levegőzésre, bevásárlásra, ismerősök felkeresésére.

Vannak 3 és 4 kerekű, kisebb súlyú, nagy terhelhetőségű, összecsukható és fix változatok.

A mozgássegítő „kisautókat”, az elektromoped akkumulátoreket nem csak a rokkant, hanem minden, mozgásában korlátozott, vagy egyszerűen a kényelmet kedvelő személy használhatja utcai közlekedésre. A felhasználók lehetnek mozgáskorlátozottak, vagy nehezen járó és idős emberek. Ezzel a járművel könnyedén és biztonságosan kimozdulhatnak otthonról. Az eddigi bezártság, másokra utaltság helyett ismét önállóbbakká válhatnak. Ez mind kedélyállapotuknak, mind fizikai erőnlétüknek sokat jelenthet. Kapcsolatot tarthatnak ismerőseikkel, családtagjaikkal, napi ügyeket intézhetnek, sok mindenben, amiben ez idáig a hozzátartozókra várva, rájuk utalva létezhettek csak – egyedül is boldogulhatnak.

Akik félnek a különböző előítéletektől, vagy nincsenek rászorulva a kerekesszékre (tudnak állni és legalább néhány lépést megtenni), azok könnyedén használhatják, és főleg a hagyományos kerekesszékhez képest nem kell hozzá erőkifejtés. Még a nagyobb áruházakban is elboldogul a sorok között.

Kerekek

elektromoped akkumulátorKét hátsó kerekük van, és a legtöbbször ezeket a kerekeket hajtja meg a motor. Elől egy vagy két kerék segíti a kanyarodást. A kényelmes és időjárás álló  ülés két felemelhető karfával van ellátva és a beszálláshoz 90 fokban elfordítható. Általában akkumulátor meghajtásúak. Az akkumulátor ereje határozza meg a megtehető út hosszát, a maximális sebességet, a lejtő magasságát, amin fel tud kapaszkodni. Általában az akkumulátortöltő külön áll, de terjedőben a beépített akkumulátor töltő, amelynek az az előnye, hogy ha lemerül, akkor csak egy hálózatot kell keresni, és egy kis töltés után mehet a moped tovább.

elektromoped akkumulátorA járművek műszerfalán állítható a sebesség, az indexelés, a dudálás, a világítás. Itt helyezkedik el az akku töltöttségi szint jelzője és a „slusszkulcs” helye is. Irányítása típusfüggő: karokkal, fülekkel kormányozható, ezek minden esetben biztosítják az egykezes kezelést, azaz fél kézzel az előre-és hátramenet fél kézzel kapcsolható. A sebesség ezekkel a karokkal is szabályozható: a kar elengedésével az elektromos fékek automatikusan működésbe lépnek, és megáll a jármű. Amíg nem indulunk meg újra, a fékek zárva maradnak, így a moped nem gurul el. Éppen ezért, ha a moped lemerülne, akkor a fék kioldható és így a gép eltolható. Sötétben való „meneteléshez” lámpával is fel van szerelve.

Számos kiegészítő vásárolható hozzá, amely nemcsak a kényelmet biztosítja, hanem a rászorulók állapotának javítását is szolgálhatja: pl. oxigénpalack-tartó, zárható csomagtartó, esőkabát, járókeret-tartó, táskatartó.

Beszerezhetőek például

Magyarországon: elektromoped.hu, rokkantkocsi.hu, rehabrt.hu

Szlovákiában: invoziky.sk, voziky-skutre.sk, elektro-mobilita.eu

Önnek ajánlott

Leave a Reply