Cserjék szaporítása

A sok esőt követően dúsan, zölden hajt miden. Miközben visszavágjuk, nyírjuk a lombos, fás bokrokat, a legszebb hajtáscsúcsokat válasszuk ki, s szaporítsuk dugványozással. Különösen azoknak érdemes kissé több időt fordítani erre a szaporítási módra, akik zöld sövény telepítését tervezik. Ingyen juthatnak így megfelelő számú, gyökeres növényhez. Felhasználhatók olyan ez évi hajtások, amelyeken még csak kis végrügyek vannak. A hajtás közepesen fás legyen (a nagyon fás nehezen gyökerezik, a nagyon zsenge könnyen kipusztul). A következő növényekről szedhető dugvány:

Júniusban – juhar, azálea, kecskerágó, cserszömörce, kis virágú rododendron, gyöngyvessző, iszalag, kékszakáll, vörösgyűrű som, lonc, bodza, gyöngyvirág-cserje, boglárkacserje, díszfűzek, díszribiszke, kúszó hortenzia, kálmia.

Június/júliusban – aranyfa, lonc, mályvacserje, boróka, zanót, liliomfa, jázmin, jezsámen, rózsa, madárbirs, japánbirs, pipavirág, kúszó keserűfű.

Júliusban – borsófa, zanót, japáncseresznye, törpe mandula.

dugvanyIlyenkor, nyár elején a lombos, fás bokrok és díszcserjék leveles hajtáscsúcsokkal, ún. sarj-vagy hajtásdugványokkal szaporíthatók. Aki zöld sövények létesítését tervezi, sok kiadást megtakaríthat, ha maga gyökereztet hozzávaló zölddugványokat. Ezeket lehetőleg kora délelőtt vágjuk. Gyakran a gyengébb oldalhajtások jobban megfelelnek, mint az erős csúcshajtások. Legtöbb esetben elég, ha 6-8 cm a hosszúságuk. Alsó harmadukról távolítsuk el a leveleket, kis levélnyél darabkát hagyva, és a hajtást 4-6 levélnél közvetlenül a rügy alatt simán vágjuk le. 1-2 levélpárnak, vagy 3-4 egyedülálló levélnek a dugványon kell maradni. Cserépben, szaporító ládában, egységes földkeverékbe szúrjuk a hajtásokat. (Jó, ha előtte gyökeresedést serkentő – virágboltokban kapható – porba mártjuk a dugványok végét.)

A takaráson túl, a sövény készülhet térhatárolás céljából, a kert funkcióinak határozott elválasztására, virágzó évelőágy sötétzöld háttereként, esetleg kevésbé látványos elemek eltakarását is szolgálhatja. Az alacsony sövények pedig – úgynevezett jelzősövények – lehetnek akár díszítőelemek, akár egy virágágy szélének markáns jelzői, avagy funkcionálhatnak a gyep és évelőágy látványos szegélyeként.

A köztudatban kevés sövénynövény ismert, emiatt a legtöbb kertben a sövények zömét csak néhány növényfaj alkotja. Pedig a sövény is lehet változatos. Ha a helyszín adottságaihoz kiválasztott legideálisabb növényből készítjük el a növényfalat, az adott feladatnak jobban meg is tud felelni.

A sövénynek való növények köre elég széles. A legtöbb természetesen a cserjék közül kerül ki, de van néhány fa is, amiből remek, masszív sövény nevelhető.

Virágzó sövény fajták

Ha csak a nyári grill-partikat akarod szomszédoktól mentesen eltölteni, és szeretnél finom illatokat és vidám színeket varázsolni kertedbe, akkor a zöld sövény mellett a lombhullató, virágzó cserjéket is ajánljuk.

Ezek a növények téli takarást csak kevésbé biztosítanak.

Zöld sövény

A. Pompás jezsámen
virágai rendkívül illatosak

B. Kerti mályvacserje
színes virágaival akkor díszít, mikor cserjetársainak többsége már elvirágzott

C. Illatos nyáriorgona
virágai pillangók sokaságát csalogatja a kertbe

D. Labdarózsa
óriási fehér gömbvirágai csodaszépek

E. Közönséges orgona
illatos virágai miatt közkedvelt

F. Keleti tamariska
lombozata nagyon mutatós, tollszerű

G. Tatár lonc
termése a madarak kedvelt tápláléka

H. Illatos lonc
citrus illatú virágaival már tél végén kicsábít a kertbe

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply