Másodvetések ideje

Másodvetések

Fáradozásunk első eredményeit már ízlelgethetjük: bőséges a választék a család asztalán a korai retekfajtákból, az újhagyma földben maradt példányai is növekedésnek indultak. A zsenge spenót, sóska – ha nem fogyott el azon frissiben – a mélyhűtőbe került, folyamatosan szedhetjük a cukorborsót, a salátát, a korai karalábét, kelkáposztát. A nyári káposztát ne csak főzzük, pároljuk. Nyersen, salátának is fogyasszuk.

És a koraik után kiürült ágyásokat ne hagyjuk parlagon. A csupasz talaj gyorsan elveszítheti morzsás szerkezetét, s egy kis záport követően a gyomosodás is megindul.  A növénymaradványok letakarítását gereblyével is végezhetjük, ez egyúttal talajlazítást is jelenthet. Ahol szükséges, rostált komposztfölddel pótolhatjuk a tápanyagokat.

Másodvetések

Még mindig ültethetünk gumós zellert, bimbóskelt, karfiolt, brokkolit, póréhagymát, a kel és a káposzta, különböző fajtáit, őszi és téli fogyasztásra, tárolásra. Karalábéból válasszuk a hagyományosan kiváló „Gigant” fajtát, ez, bármekkorára nő, sosem fásodik meg, s egész télen mindenféle felhasználásra alkalmas, zamatos, zsenge húsú marad.

Másodvetésre alkalmas a metélő- és tépősaláta, levélmángold, kapor, velőborsó, hónapos retek, fekete retek, sörretek, sárgarépa, bokorbab.

A cukorsüveg-saláta nem hajtató cikória. Azokon a tájakon, ahol rövid az ősz, június 20. után vethetjük (egyéb helyeken július első felében) 30×20-25 cm-es sor-és tőtávolságra, fészkenként 3 szem magot benyomunk a földbe, 1-2 cm mélyre. Betakarjuk, s kelés után csak a legerősebb növényt hagyjuk meg, a többit levágjuk. Ez ott, helyben 30-40 cm magas, kemény, beborult fejjé növekszik. Az endíviához hasonlóan kell elkészíteni.

endíviasaláta Másodvetések
Endíviasaláta

A téli endívia, más néven salátakatáng (Cichorium endivia) a cikóriafélék rokona. Ezek közül a mezei katángot és a kávécikóriát ismerjük a legjobban. Kiváló élettani hatásai miatt már az ókorban is termesztették és előszeretettel fogyasztották mind a görögök, mind a rómaiak. Kissé kesernyés ízét a benne található endívia inulin adja. Sok ásványi sót tartalmaz, foszfort, vasat, kalciumot, meszet, s C-vitamint. Jelentős a fehérje- és a szénhidrát-tartalma is. Kiváló étvágygerjesztő, vízhajtó és emésztésszabályozó. Mind nyári és ászi, mind késői, téli fajtája jól termeszthető nálunk is, mivel éghajlatunk melegedése ezt egyre inkább elősegíti.

Fény-és meleg-igénye fajtánként változik. Kedveli a jó vízgazdálkodású, nedves talajt. Edényben, cserépben is szépen fejlődik. A gyökérnyakból kiinduló tőlevelei – fajták szerint – változatos alakúak és különböző színűek lehetnek. Dísznövénynek a csipkés változat alkalmas. Világoskék, vagy rózsaszín virágai nagyon dekoratívak.

Friss, azonnali felhasználásra a maguktól halványuló fajták a legmegfelelőbbek. Most van a fő vetési idejük. Kevesebb nitrátot tartalmaznak, mint a közönséges saláták. De a cikória is vethető még.

Gyümölcshullás

A gyümölcsfák júniusi gyümölcshullása 24-e körül szokott elkezdődni. Az oka összetette: a kártevők megjelenése, rossz termékenyülés, kedvezőtlen virágzás kori időjárás, fagykárosodás, vagy tápanyag-és vízhiány. Rontja a fák helyzetét az is, ha túl sok termés kötődött. Ilyenkor csak az időben elvégzett gyümölcsritkítás segít, ez kedvezően hat az idei termés méretőre, valamint a jövő évi gyümölcsrügyek kialakulására.

A gyümölcsfák levelének sárgulását több tényező is előidézheti: a talaj magas mésztartalmától egészen a vashiányig – ez a leggyakoribb kiváltó tényező – melyen különböző vaskészítmények talajba juttatásával, illetve lombtrágyázással védekezhetünk.

Ha úgy döntünk, hogy a virágágyásokból nem szedjük fel a hagymásokat (nárcisz, tulipán), feltétlenül jelöljük meg a helyüket, a későbbi azonosítás érdekében, mivel hamarosan elveszítik a levelüket is. Nehogy kikapáljuk őket, vagy más növényeket ültessünk rájuk.

Az elvirágzott díszcserjékről, rózsabokrokról folyamatosan távolítsuk el az elszáradt virágokat, gallyakat, beteg levélzetet. Ugyanez vonatkozik a többi virágra is, főleg a muskátlira.

meztelen csiga
Meztelen csiga

A változékony, illetve csapadékos időjárás kedvez a meztelen csigák szaporodásának. A gazdaboltokban kapható készítményeken kívül, az alkonyati órákban kiszórt nedvszívó anyagokkal védekezhetünk ellenük (porított szuperfoszfát, égetett mész, fűrészpor).

A fűnyíró hangja gyakran zavarja a pihenni akaró szomszédokat. Legyünk rájuk tekintettel! A fűnyírás időpontját úgy válasszuk meg, hogy se a hajnali alvás csendjébe, se a vasárnapi ebéd békés beszélgetésébe ne dübörögjön bele a masinánk. Ha csak nem az a szándékunk, hogy a szomszédság összegyűjtse számunkra egy új, halk fűnyíró árát…

Önnek ajánlott

Leave a Reply