Zsenge zöldségfélék és bogyósok

szeder

Úgy hangzik, mint a jelszó. Az is. Tegyünk el belőlük télire, amennyit csak lehet!

kelkaposztaA korai és félkorai cukorborsó már letermett. Akinek volt rá ideje és türelme is hozzá, az folyamatosan, zsenge állapotban szedte és feldolgozta az édes szemeket. Előfőzve, lehűtve kerülhettek a mélyhűtőbe, hogy télen is emlékeztessenek a szép nyárra. Ugyancsak ott van már a paraj, sokan még a korai kelt is előfőzve elteszik későbbre, merthogy sokkal enyhébb illata, kellemesebb íze van, mint a késői fajtáknak. Ha sok termett a korai káposztából, abból lereszelve, párolva-sütve káposztás kockára, rétesbe való ízletes töltelék készülhet: adagolva ezt is fagyaszthatjuk.

Korán teremnek a tökfélék is az idén. Akár a gyenge, közepes méretű spárgatök, akár az éppen csak nőni kezdő cukkini vagy a patisszon könnyen fagyasztható: ezeket ugyanis elég gyalulni, szeletelni – nem kell előfőzni, vagyis blansírozni. Zacskózva, műanyag dobozokba adagolva azonnal a fagyasztóba kerülhetnek.

A megüresedett ágyásokba ültethető még bokorbab, vethető sárgarépa, édeskömény, cékla, rövid tenyészidejű csemegekukorica.

Bogyós gyümölcsök bősége

bogyós ribizlifekete ribiszke bogyósokMég mindig vannak, akik fanyalogva fogyasztják a ribiszkét, meg sem kóstolják az egrest, vagy a szedret. Talán a szamóca és a málna már többször kerül az asztalra – de a kertekben még mindig nincs egyikből sem elég.

Pedig a legkisebb udvarban, kertben is lehetne helyet találni egy-két ribiszkebokor számára, vagy a málnaszederrel árnyékot adó lugast is kialakíthatna a család.

Egészségünkre jótékony hatása van mindegyik bogyós gyümölcsnek. Immunrendszer-erősítő és daganatmegelőző, vértisztító mindegyik a felsoroltak közül. Tény, hogy egyszerre nem lehet – de nem is kell – belőlük sokat enni.

Friss fogyasztásuk mellett megmosva, lecsöpögtetve, kis dobozokban eltéve, fagyasztóba kerülhetnek, s idényükön túl – egész évben készíthetjük belőlük a gyümölcskocsonyát, szörpöt, gyümölcsös desszerteket.

A piros ribiszke a legnépszerűbb, azonban a fekete ribiszke C-vitamintartalma a legmagasabb. (Ezt teljes érés előtt kell leszedni.) Vigyázzunk, hogy a fürt tövénél lévő kis lomblevél a tövön maradjon, mert a levélhónaljban lévő rügyből a következő évben ismét virág nőhet ki.

A ribiszkének még a levele is gyógyít: vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó hatású.

A fekete ribiszkéből is, meg az egresből is, más gyümölcsökkel keverve nagyon ízletes dzsemeket készíthetünk. (Fontos hogy tudjuk: éppen az egres segít megelőzni az érelmeszesedést.)

Persze, igazi pepecs munka leszedni és megtisztítani, majd feldolgozni.

Sokan úgy osztják be a tennivalókat, hogy ilyenkor a szüretelésen kívül csak a tisztítást végzik el. Nagyobb adagokban lefagyasztják – és télen feldolgozzák. Nem rossz módszer.

 

josta bogyósKeresztezésből származik a josta

Méghozzá a fekete ribiszke és az egres keresztezéséből. Gondozása megegyezik az egresével. Sötétkék bogyói kellemes zamatúak és mind friss fogyasztásra, mind mélyhűtésre, dzsem, lekvár és üdítőital készítésére alkalmasak. Jótékony hatásai a többi bogyós gyümölcséhez hasonlóak. Törzses fácskává nevelve kis helyet foglal el – és könnyű róla leszedni a gyümölcsöt.

A lestyán illata

lestyanMinden háziasszony ismeri, igényli – ha másképpen nem az ún. „vegeta” ételízesítőkkel teszi fűszeresebbé a leveseket, körítéseket. Ennek éppen a lestyán adja a jellegzetes ízt és illatot.

Ha ügyesek és előrelátóak vagyunk, már régen ott terebélyesedik a kertünkben ennek az 1 méter magasra, fél méter szélesre is megnövő, évelő fűszernövénynek a bokra. És azt is tudjuk, hogy ilyenkor a legcélszerűbb leszedni a legszebb leveles hajtásait. Árnyékos helyen, tiszta papírra terítve néhány nap alatt csontszáraz lesz a lestyán levele. Ekkor elég a tenyerünk között porrá morzsolni és jól záródó, sötét (orvosságos) üvegben eltenni télire, hogy mindig kéznél legyen, ha a levest akarjuk ízesíteni vele. Nem kell belőle sok, nagyon intenzív mind az íze, mind az illata. Azért is jobb szárítva tárolni, s nem fagyasztani, mint a kevésbé aromatikus fűszernövényeket.

Jó, ha tudjuk, a lestyán – gyógynövény is. Gyökerének főzete erős vizelethajtó hatású, a leveléből készült tea gyomorerősítő.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply