Hobbi és haszon

fagyasztas cukorborsó

„Addig hobbi, amíg ás, kapál, veteményez, ültet, gyomlál és öntöz valaki, anélkül, hogy kiszámítaná, mennyibe kerül.”

De ezt a luxust kevesen engedhetik meg maguknak. Ezért a legtöbb kertészkedő pontosan számon tartja a kiadásait. Igen alaposnak és kitartónak kell lennie ahhoz, hogy ne ráfizetéses legyen a gazdálkodása. De valljuk be, már az is haszonnak számít, ha a saját termése kerül az asztalra. Frissen, illatosan, zamatosan.

Cukorborsó

cukorborsóIlyenkor, a folyamatos betakarítással párhuzamosan folyik a feldolgozás, tárolás. A mélyhűtőbe kerülő cukorborsó, spenót, zöldbab, gyalult tök, a ribiszke és a málna dobozkái  – kész haszon, hogy télen lesz miből főzni, gazdálkodni.

Menet közben a megüresedett ágyásokba, ha más nem, zöldtrágya növény kerüljön. Még véletlenül se maradjanak üresen.

Minden olyan növénynek, amely bőségesen terem, szüksége van folyékony csalántrágyára. Vigyázzunk, hogy eléggé felhígítva  juttassuk a paradicsom, az uborka, vagy a káposztafélék tövéhez.

 

Nemcsak a burgonyát kell feltölteni

porehagymaAz öntözés, a heves zápor kimossa a földet a póréhagyma tövétől, zöld lesz lassan az egész szára, ha nem vigyázunk. A sárgarépa feje is csupasszá válik a rázúduló víztől, a napfény hatására az is zölddé válik. Úgy is mondhatnánk, a fotoszintézist kell megakadályoznunk a takarással, a föld feltöltésével a tövek, a sorok között.

A paradicsom, a csemegekukorica, a futóbab vagy a bokorbab gyökérzete ugyancsak gyakran lecsupaszodik az eső, a víz hatására. Ezekre is vissza kell juttatni a szükséges földmennyiséget, egyrészt, hogy stabilizáljuk a gyökérzetet, másrészt, hogy akadályozzuk a kiszáradását, s elősegítsük a szükséges tápanyagok felszívódását.

 

Miért inkább brokkolit?

brokkoliAki teheti, az őszre tervezett karfiol helyett, legalább részben, brokkolit vessen, vagy ültessen.

Őszi termesztéssel ugyanis rendkívül szépen szokott fejlődni a rövidülő nappalokban, mérsékeltebb hőmérsékleten. Ami legfőképpen mellette szól, rengeteg jótékony élettani hatása.

A keringési zavarok, a rák, a kimerültség ellenszere, jótékonyan hat az ízületi bántalmakban, vagy a szívbetegségekben szenvedőkre, Még a gyomorfekélyt előidéző baktériumok ellenszere is. Magas vastartalma miatt a vérszegények, a kimerültséggel, idegrendszeri panaszokkal küszködők étrendjében is ott a helye.

A keresztesvirágúak családjába tartozik, mint a karfiol, a káposzta, a kel, vagy a torma. Termesztése egyszerű, csak tápanyagokban gazdag talajra és rendszeres öntözésre van szüksége. Ha zöld levélrózsái kifejlődnek, nem szabad megvárnunk kinyílásukra. Azonnal le kell vágnunk ezeket. A karfiollal ellentétben azonban, a levágott szárakon folyamatosan újabb (habár kisebb) rózsák fejlődnek.

Keressük a rövid (őszi termesztésre szánt) tenyészidejű fajtákat.

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply