Miért „nyüves” a cseresznye és a meggy?

Rhagoletis_cerasi cseresznyelégy
A cseresznyelégy

Mindkét kedvenc gyümölcsünknek jelentős károsítója az európai cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi). Ez az aprócska, légyre emlékeztető rovar 3-4 mm hosszú. Lárvája (nyűve) a gyümölcsben fejlődik, táplálkozása következtében a mag körüli részek elpépesednek és elbarnulnak, a gyümölcs puha tapintásúvá válik. Akár az összes cseresznyét, de a meggynek is 25-40%-át képes károsítani. Egy nemzedékes faj, a talaj felső 10 cm-es rétegében telel báb alakban. A rajzás április közepétől kezdődik és nyár végéig is eltarthat. A nőstény a petéket a már sárgulni kezdő termésekbe rakja. Az evolúció során olyan képességeket fejlesztett ki, hogy az egy gyümölcsbe egy lárva elve alapján, feromon jelzést ad a fajtársaknak, hogy ez a gyümölcs már „foglalt”.  Az érett termésekből a nyüvek kifejlődve a talajba húzódnak, télre bebábozódnak, s tavasszal ismét „támadnak”.

A védekezés

cseresznyeA védekezésre folyamatosan szükség van. Gyorsan le kell szüretelni, a fáról el kell távolítani minden termést, a földről a lehullottakat mind fel kell szedni és megsemmisíteni. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a nyüvek a talajba húzódjanak. Az őszi talajforgatás a fák koronája alatt szintén segít ezeket a bebábozódott nyüveket/cseresznyelegyeket megsemmisíteni.

A mégis áttelelő egyedeket, a tavaszi virágzást követően Biocont cseresznyelégy színcsapdával levadászhatjuk. (Előszeretettel repülnek a sárga színre, s a ragadós csapdán – lépre mennek.)

Tavasszal a fák magasságának minden méterére legalább 2 színcsapdát kell számítanunk. Ezek A/4-es méretű lapok, henger formában, ragadós felületükkel kifelé kell elhelyezni őket. Van még illatcsalétek is, amely a színcsapdához vonzza a cseresznye kártevőit.

Ártalmas-e az egészségére?

cseresznyelégyA legfontosabb kérdés persze, hogy a gyümölcskukac ártalmas-e az ember egészségére? Nos, a szakemberek hivatalos véleménye szerint az emésztőrendszerünkbe jutott cseresznyelégy lárvája – ami amúgy nem kukac, hanem nyű -, beleértve a gyümölcsben található ürülékét is, esetleg allergiát okozhat, de csak azoknál, akik konkrétan a cseresznyenyű-fehérjére érzékenyek. Abban azonban mindenki, aki evett már cseresznyét biztos lehet, hogy jutott már a szervezetébe pár kukac, s ha nem jelentkeztek tünetek, megnyugodhat, nem allergiás rá, fogyassza továbbra is bátran kedvenc gyümölcseit. A szintén hivatalosnak számító elemzés szerint ugyanis „cseresznyelégy okozta egészségkárosodásra nincs adat, tehát valószínűleg még nem volt rá példa”.

Önnek ajánlott

Leave a Reply