Fuksziát a félárnyékba!

fuksziát

Házak végében, élősövények közelében, nagyobb fák árnyékában sokszor csak satnya fű nő, vagy még az sem. Általában úgy vélik a kertészkedők, amíg van elég napfényes hely a kertben, fölösleges a kockázatot vállalni a fényt csak szűrten kapó helyek beültetésével. Akinek azonban kicsi a kertje, az igyekszik minden négyzetcentiméternyi darabkáját hasznossá tenni.

fuksziákPéldául azzal, hogy az árnyékba – fuksziát ültet. Nagy belőle a választék. Nemcsak cserepes szobanövénynek való fajták vannak belőle, hanem fagytűrő, fácskává nevelhető évelők. Kimondottan félárnyékba való, hatalmas, lila, levendulakék, piros, rózsaszín hibridek. Finomak, törékenynek látszanak – mégis szívósak, s a gondozást illetően kevéssel beérik. A „Deep Purple”, a „Nancy Lou” vagy az ausztráliai „Fey” egyaránt csodálatos.

fukszia (Fuchsia), avagy Krisztus vércseppje virágos dísznövény, nevét egy német orvos-botanikusról Leonard Fuchs-ról kapta. A fuksziát Európában mindössze 200 éve ismerik, előfordulása inkább a szubtrópusi éghajlati övezetben jellemző. Kora tavasszal, még az első hajtások megjelenése előtt érdemes visszavágni a növényt. Ezzel elősegíthető az újabb hajtások növekedése, valamint akár kisebb fácskává is alakítható cserepes növény.

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el.

Teleltetése: világos vagy sötét helyen, 6-8 celsius fokon tartsuk, sötétebb helyen valamivel hűvösebb is lehet.

A fukszia szaporítása dugványozással

A dugványozáshoz friss hajtásokat kell levágni a növényről, melyre a legjobb időpont a tavasz, de később is próbálkozhatunk a művelettel.Vágjunk le 5-10cm-es egészséges hajtásokat, és távolítsuk el róluk az alsó leveleket.

A levágott hajtásokat lehetőleg azonnal használjuk fel, ha erre nincs lehetőség, akkor azonnal állítsuk őket vízbe, mert fonnyadtan már nem biztos, hogy sikerrel meggyökeresednek. Ha van gyökereztető hormonunk kéznél, akkor mártsuk bele a hajtások szárát, ez a lépés elhagyható.

Töltsünk meg cserepeket lazább szerkezetű földdel, és készítsünk lyukakat a dugványok számára. Ültessük el a dugványokat, majd öntözzük meg őket.

Egy cserépre húzott zacskóval biztosítsunk kellő páratartalmat. Az elültetett dugványokat alkalmanként szellőztessük, és csak mértékkel öntözzük. Kb. másfél hét alatt meggyökeresednek a dugványok.

Önnek ajánlott

Leave a Reply