Minden héten szüret

antioxidáns

Aki szakaszosan vetette, ültette a zöldségféléket, minden héten örülhet valaminek. Akár a borsó, akár a friss karalábé, a kelkáposzta, vagy a korai burgonya kínálja zsenge termését: jóleső érzés elkészíteni, s megízlelni. Munkánk, fáradozásunk eredménye ez.

A kert színei

Már az ókori Egyiptomban és Kínában is alkalmazták a színek energiáját különböző betegségek gyógyítására. Az európai kultúrkörben csak az 1970-es években kezdte kutatni Peter Mandel természetgyógyász a színek fiziológiai hatását.

A régi és az újabb megfigyeléseket egybevetve, elmondhatjuk, hogy a zöldségek és a gyümölcsök, színüket a növényi festékanyagoknak (antociánoknak, karotinoidoknak) köszönhetik. Ezek nemcsak színt adnak az adott növénynek, hanem antioxidáns jelleggel is megtöltik, tehát védenek a környezetből származó, vagy a szervezetben felszaporodó káros szabad gyökök ellen. Vagyis számos jótékony, betegséget megelőző, egészséget óvó hatásuk alakul ki. Tehát, ha minél színesebbé tesszük étrendünket, annál több jótékony, egészséget erősítő anyag kerül a szervezetünkbe, annál jobban védjük magunkat.

A fehér és a barnás színű

antioxidánszöldségek és gyümölcsök magas kálium- és magnéziumtartalmuk által csökkentik a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos megbetegedések kialakulását. A hagymafélék illóolajában lévő allicin antibakteriális és gombaölő hatása miatt kiemelkedő jelentőségű. Ha tehát articsókát, burgonyát, karalábét, karfiolt, gombát, petrezselyemgyökeret, pasztinákot, vöröshagymát, fokhagymát, zellert fogyasztunk, a felsorolt betegségek ellen is védekezünk.

A sárga színt adó

antioxidánsvegyületek antioxidáns hatásuk mellett a sejtek megsérült szerkezeti elemeinek regenerálódásában is szerepet játszanak, illetve a szembetegségek ellen védenek. Segítenek megelőzni a szürkehályog és más szemkárosodások kialakulását. Ezeket bőségesen tartalmazza a kukorica, a citrom, a banán, amely magas káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő hatásáért is megbecsült.

A narancssárga

zöldségekben és gyümölcsökben a C-vitamin mellett sok a karotin és a béta-karotin. Ennek antioxidáns hatása rákmegelőző, erősíti a szívet és az immunrendszert, óvja az ún. látásbíbort és a bőrsejteket, tehát lassítja az öregedés folyamatát. A béta-karotin szervezetünkben A-vitaminná alakul. Nyáron védi bőrünket a napfény káros hatásától is, ha sok sárgabarackot, sárgadinnyét, sárgarépát eszünk.

A piros

antioxidánsNövények, gyümölcsök színét a likopin és az antocianin nevű anyag adja, mindkettő hatékony antioxidáns, véd a daganatos megbetegedések ellen, óvja a szem egészségét, javítja a memóriát, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos, illetve a kiválasztó-szervek megbetegedésének kockázatát. Védi a sejteket az öregedéstől, segít a vastagbél-, tüdő-, valamint a prosztatarák megelőzésében. A legmagasabb likopin-tartalma a paradicsomnak van. Nagyon egészséges a cseresznye, a görögdinnye, a málna, a szamóca, a ribiszke a vörös áfonya, a pirospaprika fogyasztása.

 

 

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply