Szúnyoginvázió

csípőszúnyog szúnyogcsípés

Szúnyogcsípés – Mit tehetünk – előtte, utána – és ellene?

Tájainkon több mint 50 csípőszúnyog faj honos. Ami közös bennük, hogy a nőstény szúnyogok alkalmakként gerinces állatok vérét szívják. A legtöbb szúnyogfajnak meghatározott táplálékpreferenciája van, több faj például a madarak, vagy éppen a kétéltűek vérét részesíti előnyben. A csípőszúnyogok csak egy kis csoportja kedveli az emberi vért. Vannak azonban olyan fajok, amelyek emberi és állati vért egyaránt szívnak. A hím szúnyogok, de gyakran a nőstények is, lágyszárú növények nedveit, elsősorban virágok nektárját szívják, ebből fedezik energia- és folyadékszükségletüket.

szúnyogcsípésA szúnyogok fejlődésének menete a következő: A megtermékenyített nőstény a tojásait vagy a víz felszínére, vagy a víz közelébe rakja le. A szúnyog tojásaiból (petéiből) szúnyoglárvák kelnek ki, ehhez állóvízre van szükség. A lárvák a vízben fejlődnek, növekednek, majd bebábozódnak. A bábokból kikelnek a fejlett szúnyogok, amelyek képesek szaporodni. A nőstény szúnyogok jelentősen több tojást tudnak lerakni, ha vért szívnak. Egyes fajok a folyók árterében, tavak, csatornák közelében előforduló, ún. ártéri szúnyogok. Ezeknek a lárvái a part menti sekély vizekben, a hullámzás és áradás miatt képződő tócsákban fejlődnek. Hirtelen, tömegesen jelenhetnek meg a tavak, folyók környezetében. Más fajok mocsaras, lápos területek pocsolyáiban fejlődnek. Néhány faj lárvái viszont faodvakban, sziklahasadékokban összegyűlő vízben élnek. Ezeknek elég a vízgyűjtő hordó alatt, a virágcserepek tányérjában maradt víz. Ebben akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet.

Ugyanakkor a természetes vizektől távol is tömegével jelentek meg az idén. Városi parkok bokraiból, a hosszantartó esőzések után le nem kaszált tereken, a nagyra nőtt fű közül felhőnyi szúnyograjok támadtak a kisgyerekekkel, vagy kutyákkal sétáló családokra.

A sok szemétlerakat körül felgyűlt esővízben is kikeltek a szúnyoglárvák..

A szúnyogirtás időzítése csak kevés térségben volt szerencsés, másutt a hatékonysága okozott gondot, bosszúságot. A forró nyár és a sok csapadék továbbra is kedvez a szúnyogok szaporodásának, s nem tudhatjuk, a továbbiakban mennyire lesz sikeres ellenük az alkalmazott védekezés.

Nem árt, ha tudjuk

A szúnyogok hajnalban, illetve alkonyatkor a legaktívabbak, ekkor csípnek a legnagyobb étvággyal. A hím szúnyogok nem, csakis a nőstények szívják a vérünket. Bizonyára észrevették már, hogy vannak emberek, akiket jobban kedvelnek, másokat szinte elkerülnek. Ennek pontos oka még nem ismert, de általánosságban annyi elmondható, hogy a férfiakat, a túlsúlyos és az erősen izzadó embereket jobban kedvelik.

Az áldozatukat a kilélegzett szén-dioxid és az izzadságban található különböző vegyi anyagok alapján választják ki. A szúnyogcsípés rendszerint a szabad bőrfelületre irányul, de előfordulhat, hogy a ruhánkon keresztül is belénk szúrják a fullánkjukat, úgy szívják a vérünket. A vérszívás közben nyálat juttatnak a környező szövetekbe, melyre az immunrendszer (a nyálban található fehérjékre) allergiás reakcióval válaszol.

Az allergiás reakció tünetei a már jól ismert szúnyogcsípés jelek: dudor, pirosság, viszketés, enyhén melegebbé váló bőrfelület. Vagyis a gyulladás enyhébb, vagy erősebb jelei.

Hogyan tudjuk megelőzni a szúnyogcsípést?

szúnyogcsípésA legmegfelelőbb védekezési módszer a szúnyogirtás. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, vagy csak részben sikeres, akkor mindenképpen vegyük figyelembe a környezetünk kínálta lehetőségeket.

Érdemes szúnyoghálót rögzíteni az ablakokra, ajtókra.

A hideg helyeket sem szeretik a szúnyogok, tehát a klíma használata is jó megoldás, ami a lakást, a házat illeti.

A kerti fű rendszeres nyírása, az élő sövények visszavágása is csökkenti búvóhelyeik számát.

Ügyelnünk kell a kinti vízgyűjtő edények, helyek tisztán (szárazon) tartására, az öntöző kutak csapjai, a gyerekmedence, az esővízgyűjtő hordók tisztítására.

Reggel és alkonyatkor ne tartózkodjunk ott, ahol rajokban megbújhatnak.

Különböző rovarriasztó készítményekkel fújjuk be bőrünket, ruházatunkat.

A szúnyogcsípés kezelése

A megelőző óvintézkedések ellenére, azok maradéktalan betartása mellett sem tudjuk elkerülni e falánk rovarok támadásait. A típusos szúnyogcsípés esetén a tünetek enyhítése érdekében különböző antihisztamin tartalmú készítmény használata lehet eredményes. A gyógyszertárakban tabletta és kenőcs, illetve sprey formájában kaphatók. A viszketést és a dudort általában hatásosan csökkentik. Házi módszerként egyszerű és hatékony az almacettel való bedörzsölés is.

Ha a szúnyogcsípés helyén nagyobb duzzanat, gyulladás jelentkezne, vagy fájdalmassá válna, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Az ilyen tünetek már felvetik esetleges allergiás reakció lehetőségét is, súlyosabb esetben még anafilaxiás reakció is kialakulhat.

Önnek ajánlott

Leave a Reply