Gyógyító itókák

ribizli

fekete-ribiszke Gyógyító Feketeribiszke-likőr:

80 dkg megtisztított ribiszkét összetörünk villával, vagy burgonyanyomóval, befőttes üvegbe tesszük, 1 liter jó minőségű vörösbort adunk hozzá, jól összekeverjük és 2-3 napig sötét helyen érleljük. Leszűrjük, a kocsonyás gyümölcshúst a szűrőn, vagy szitán átpréseljük, 50 -80 dkg kristálycukorral felfőzzük. Amikor kihűlt, tiszta üvegbe szűrjük, 3 dl konyakot hozzákeverünk, majd méretes üvegekbe töltve, sötét, hűvös helyen tároljuk. Kupicányi adagokban fogyasztjuk.

rozmaring Gyógyító Rozmaringos bor:

Jó minőségű száraz fehérborhoz 25 grammnyi száraz, vagy 10 dkg friss rozmaringlevelet (zsenge hajtást) keverünk. Hűvös, sötét helyen érleljük 8-12 napig. Ezt követően finom szűrőn leszűrjük a bort, majd sötét, hűvös helyen, jól ledugaszolva tároljuk.

Európában és Ausztráliában esküvőkön, temetéseken, háborús megemlékezéseken gyakran kötik bele a csokrokba, koszorúkba. Régi hagyományok szerint gomblyukakba tették, elégették vagy a temetés végén a sírba dobták. Rozmaringból amuletteket készítettek, melyeket elalvás előtt a párna alá helyeztek bízva abban, hogy elűzi a rémálmokat és javítja a memóriát.

Egy legenda szerint 1235-ben Magyarországi Erzsébet súlyos beteg volt, paralízisben szenvedett, állítólag a rozmaringbor segített a felépülésében!

Egy remete úgy gyógyította meg, hogy a rozmaringot több napig áztatta borban, és ezzel a tinktúrával bedörzsölte a királynő végtagjait. A rozmaringbor- elegy ez által „Magyarország királynőjének gyógyvizeként” vált világszerte ismertté, és évszázadokon át a köszvény, a hajkorpa és a bőrbetegségek ellen, valamint a kopaszság megelőzésére használták.

Rozmaringbor

Élénkíti a vérkeringést, növeli a vérnyomást, csillapítja és megszünteti a reumás fájdalmakat. Fél decinél többet nem ajánlatos reggelente belőle fogyasztani!

Hozzávalók
50 g rozmaring levél
15 g galagonya bogyó
15 g mazsola
10 g galagonya levél és virág
4 g gyömbér
3 g fahéj
3 g cickafark virág
2 liter vörös- esetleg fehérbor és 1-2 evőkanál méz

Elkészítése
Tegyük a felhasznált növényeket egy nagyobb befőttes üvegbe, öntsük rá a bort és zárjuk le, hagyjuk 10 napig állni és naponta jól rázzuk össze. Szűrjük le, az elveszett folyadékmennyiség pótlására adjunk hozzá annyi bort, hogy ismét két liter legyen.  A kész serkentő italt légmentesen záródó barna üvegben tároljuk.  Gyengélkedőknek, fekvőbetegeknek legjobb ajándék.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply