Július eleje: a másodvetések időszaka

másodvetések

A vérbeli kertészkedő nem hagyja üresen a letermett ágyásokat. Persze, július elején másodvetések jöhetnek csak szóba és ültetni csak ott érdemes, ahol a folyamatos öntözés nem okoz gondot.

Késői szedésre ültethető másodvetések  

Az áttelelő kelkáposzta még a hónap végéig, 60×50 cm-es sor-és tőtávolságra ültethető. (Nagy leveleket fejleszt, ha helyet kap rá.) Mélyebben kerüljön a földbe, mint a palántaágyban volt. Bőségesen öntözzük.

A leveles kel szinte minden talajon jól megél. Ha a borsófélék helyére ültetjük, télre egészséges, nagy leveleket fejleszt, amelyek főzve fogyaszthatók. Kiváló friss vitaminforrás.

A téli póréhagyma a hónap közepéig ültetethető, legalább 10 cm mély barázdába, 30 cm-es sortávolságra, 12-15 cm-es tőtávolságra.

A kínai kel zsenge salátának kiváló. Rövid nappalokon fejleszt fejet, tehát a nyár második felében másodvetések formájában kell nevelni. Könnyebben emészthető, mint a hazai káposztafélék, nincs puffasztó hatása: főzve, párolva is helyettesítheti ezeket. Vannak 60 napos tenyészidejű fajták is. Vethetjük is, palántázhatjuk is.

A hónap közepéig még ültethető a bokorbab. Akkor kezdhetjük majd szedni zsenge hüvelyeit, amikorra a karós bab beérik.

Karalábét, karfiolt, karórépát, téli kelkáposztát, brokkolit, céklát is lehet még vetni.

Földibolhák ellen vessünk köztes növényként tépősalátát, káposzta-és hagymalegyek ellen zöldséglégy-hálóval védekezzünk.

paradicsomA paradicsom ápolása

Sok munkát ad, de semmi sem pótolhatja a napon érlelődő paradicsom ízét, zamatát.

Kiegyenlített talajnedvesség mellett fejlődik a legjobban. A lombját azonban ne érje az öntözővíz. Ha elég tágas helyet adtunk egy-egy tőnek, az esőcseppek is leszáradnak róla, mivel körbejárhatja a levegő, a szél.

A levélhónaljakban képződő oldalhajtásokat legalább nyolc naponként ki kell törni. A karós paradicsom főhajtásának kötését a növekedésével párhuzamosan, folyamatosan meg kell erősíteni, hetenként kell kacsozni és kötözni.

Hogyan öntözzünk?

Még a magát alaposnak tartó kertészkedő is téved, ha azt hiszi, aki naponta öntöz, az jól öntöz. Többet árt, mint használ, ha a növényeket minden nap, hideg zuhannyal akarjuk felfrissíteni.

2-3 naponként, a kora reggeli órákban – még 9 óra előtt – öntözzünk. Ne a növények lombjára, hanem a gyökeréhez, a talajba juttassuk a vizet, de annyit, hogy azt legalább 10 cm mélyen beáztassa.

Persze, ahol a talaj szintjén, vagy az alatt futó öntözőrendszer működik, s automatikusan bekapcsol, ha szükséges, ott ez nem gond.

A legtöbb hobbikertben, kisebb konyhakertben azonban, még a hagyományos, tömlős, szórófejes módszert alkalmazzák.

A palántákat, éppen csak kelni kezdő veteményeket a legjobb állott vízzel öntözni. A kannában, hordóban felfogott esővíz az igazi erre a célra.

Vagy a kútvíz, ha egyik napról a másikra átmelegszik.

kiviMár nem újdonság a kivi

Igaz, hogy az áruházakban egész évben kapható, azonban nálunk is megterem. Napos, meleg, északi szelektől védett termőhelyen érzi jól magát. A gyümölcse mindenütt beérik, ahol a hosszú tenyészidejű csemegeszőlők bogyói is édesre érnek. Nem viseli el a meszes talajokat, ilyen helyen nem is érdemes kísérletezni a telepítésével. A régebbi fajták kétlakiak, azaz meg kell hozzá venni mind a hím-mind a nővirágút. Újabban azonban egylaki fajtái is kaphatók. A kivi nagy értéke, hogy kártevői és betegségei – legalábbis egyelőre – nálunk nincsenek. Minden vegyszeres védelem nélkül termeszthető.

Rendkívül magas a C-vitamintartalma, sokféle egészségvédő hatása, valamint kellemes íze miatt igen közkedvelt gyümölcs.

A levendula virága

Ilyenkor kell lemetszeni, csokorba kötve megszárítani. Csokrocskáit, vagy megszáradt virágait kis zsákocskába kötve, ruhásszekrényünkbe téve, távol tartja a molyokat. És istenien illatozik.

Önnek ajánlott

Leave a Reply