Érik a hagyma

hagyma

Szenvedélyes vitát váltott ki az internetes kertészkedők körében az a vélemény, hogy ha érettnek látszik a termés, a vöröshagyma szára pedig még zöld, azt jól le kell-e taposni, hogy száradjon le. Többen azzal érveltek, így lesz jobb, tartósabb a hagyma.

vöröshagyma
Hagyma

A tapasztalt kertészek tudják, hogy így meg lehet ugyan gyorsítani az érés folyamatát, azonban ez árt a minőségnek. A vöröshagyma minősége csak akkor lesz megfelelő (például, hogy átteleljen ép, a zamatos, fehér belső húsát védő, erős, külső héjjal), ha nem bolygatjuk éppen akkor, amikor ez a folyamat zajlik.

Száradjon le magától

Hagyjuk tehát, száradjon le magától a vöröshagyma szára, s akkor szedjük majd fel, ha napfényes, száraz az idő. Ásóvillával lazítsuk meg a sorokat, terítsük szét a talajon, s miután lerázhatóvá porladt rajta a föld, akkor szedjük össze. A dughagymák július végére, augusztus elejére beérnek. Ennek látható jele a levelek megdőlése, majd elszáradása, és a dughagymákon a színes külső buroklevelek kialakulása. A betakarítás teljes érésben történik. Megtisztítva vigyük száraz, szellős helyre, mielőtt száránál fogva koszorúba fonnánk, vagy a padláson, téli tárolójában, szétterítenénk.

Akinek az idén nem sikerül igazán megbízható minőségű, áttelelésre is alkalmas vöröshagymát termeszteni, őszig szerezze be a magyarországi Radar vagy Vitéz vöröshagyma dughagymáját, abból ültessen majd.

A növény térnyerése elsősorban az utóbbi években ismeretessé vált tápláló és gyógyító hatásának köszönhető, igazi funkcionális élelmiszer. Kevés kalóriát és számos értékes vegyületet, mint pl. vitaminokat, ásványi sókat és antioxidánsokat tartalmaz. A vöröshagymában található quercetin nevű antioxidáns segít megelőzni az elhízást, a súlyfölösleg kialakulását. Különböző kénvegyületekben is gazdag, amelyek markáns méregtelenítő hatásúak. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a vöröshagyma fogyasztása csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát, gyógyítja az asztmát, a kettes típusú cukorbetegséget, továbbá vérkeringést javító és vérnyomás csökkentő hatású.

Nem véletlenül szerepeltette a vöröshagymát George Mateljan a világ 100 legegészségesebb élelmiszerét ismertető „A világ legegészségesebb táplálékai” (The world’s healthiest foods) című 2007-ben megjelent könyvében.

Fajtatípusok

A vöröshagymafajtákat általában

  • a hagymatestet fedő külső buroklevél színe,
  • termeszthetőségük
  • és felhasználhatóságuk alapján csoportosítják.

A külső buroklevél színe lehet

  • sárgásbarna,
  • lila,
  • fehér.

Önnek ajánlott

Leave a Reply