A korengedményes nyugdíj és a létminimum

Egy év után ismét módosul a létminimum összege, aminek köszönhetően részben nyártól, részben a jövő év elejétől mintegy 25 állami juttatás összege módosul. A létminimum azt a bevétel jelenti, amely a legalapvetőbb életkörülmények (1 meleg étel naponta, a legszükségesebb ruházat, lakhatás) biztosításához kell. A létminimum összege alapján állapítják meg a többi szociális juttatást, vagyis ha az előbbi módosul, a vonatkozó képletek és kulcsok alapján az utóbbiakat is automatikusan átszámolják.

Valorizáció

A nyár eleji emelés a hatályos jogszabályból következik: a szegénységi küszöb minden évben változik a Statisztikai Hivatal adatai alapján. Eszerint megállapítják az alacsony bevételű természetes személyekre vonatkozó nettó jövedelem 1. negyedévben mért emelkedésének a koefficiensét. Ezzel kiszorozzák a létminimum június 30-áig érvényes összegeit, és júliustól az új összegek szoktak hatályba lépni. A közelmúltban előfordult már az is, hogy az ország gazdaságilag jól teljesített, 4 évig szinte nem volt infláció, a lakosság vásárlóereje nem romlott. Ebből kifolyólag hivatalosan évekig nem emelkedett a létminimum összege, sőt a gazdasági mutatók szerint a megélhetéshez elméletileg még kisebb összeg is elég lett volna.

Tekintettel arra, hogy a megélhetési költségek koefficiense elméletileg negatívan is alakulhat, a lakosok bevételeinek a csökkenését elkerülendő a vonatkozó törvénybe foglalták: amennyiben a létminimum összegének az átszámításakor alkalmazott valamelyik koefficiens értéke 1 vagy annál kisebb, akkor nem alkalmazzák a létminimumról szóló jogszabályba foglalt valorizációs módszert. Vagyis ilyen esetben nem módosul, azaz nem csökken a létminimum, hanem marad az előzőleg megállapított szinten.

Korengedményes nyugdíj

A létminimum valorizálásának talán csak azok a idősek nem örülnek, akik korengedményes nyugdíjba készülnek – a Szociális Biztosító ugyanis (az egyéb feltételek teljesítése mellett) csak azoknak hagyhatja jóvá az idő előtti nyugalmazást, akiknek a biztosító által kiszámított havi járandóságuk eléri legalább a létminimum 1,2-szeresét, ami júliustól 246,10 euró helyett 252,30 euró lesz. A nyugdíjakat egyébként csak januárban valorizálják. A nyugdíj legkisebb összege ugyancsak a létminimumtól függ. Akinek legalább 30 beszámítható éve van, annak a havi járadéka nem lehet alacsonyabb a létminimum 136 százalékánál, ami jelenleg 278,9 euró, 2020 januárjától pedig 285,8 euró lesz. Akinek ennél alacsonyabb a nyugdíja, a Szociális Biztosító kiegészíti erre az összegre. A minimális nyugdíj a ledolgozott évek száma alapján emelkedik, 39 szolgálati évig évente 2 százalékponttal, e felett pedig évente 3 százalékponttal nő az arány. (ujszo)

Önnek ajánlott

Leave a Reply