Nyár derekán

Burgonya szedjük fel

Aki időben veteményezett, annak már bőven van friss zöldsége. Sőt. A cukorborsóból, parajból, sóskából már a mélyhűtőbe is került néhány télire való adag. Júliusban a szedhető termés választéka tovább bővül.

Korai burgonyából csak az asztalra kerülő „újkrumpli” mennyiséget szedjük fel, azt is a fészek oldalából a legnagyobbakat. Azonnal takarjuk is vissza a többit, s a még zöld krumpliszárak köré is töltsük fel a földet. Ugyanis a gumók ezekben a hetekben még nőnek. Csak amikor a lombja leszáradt, akkor szedjük fel. De arra még van idő. A sárgarépa sorok ritkítása szükséges, azonban nem egyszeri feladat, inkább folyamat. Öntözést követően, a jól átnedvesedett talajból könnyen kihúzhatók a gyökerek. Mindig a legfejlettebb répát kell kihúzni, ez már fel is használható. A „foghíjakat” azonnal temessük be, nehogy a répalegyek odarakják a tojásaikat. Ugyanilyen módszert alkalmazunk a gyökérpetrezselyem sorok ritkításánál is.

zoldbab szedjük felA zöldbabot hetente végig kell szedni, mert csak így képződnek rajta újabb virágok. Ez az egyetlen zöldségféle, amelyet nem fogyaszthatunk nyers állapotban, mert mérgező anyagot tartalmaz (ezt a hőkezelés kioldja belőle). A cukkini 20-25 cm hosszú terméseit már leszedhetjük (pontosabban: óvatosan, éles késsel levágjuk), mert a többi ezt követően jobban fejlődik. Gyors növekedésű, de nagy vízigényű növény, ezért ha sok, zsenge termést várunk, öntözzük folyamatosan. Az új-zélandi spenótról a tenyéri oldalhajtásokat a legalsó levél felett vágjuk le, a főhajtást kissé vágjuk vissza, hogy tovább bokrosodhasson.

A fűszernövények már szedésre érettek. Illatuk a naplemente után a legerősebb. Virágzás előtt szedjük a következőket: lestyánlevél, német tárkony, kapor, borsmenta, csabaíre, kerti (orvosi) zsálya, fehér üröm. Virágzás kezdetén szedhető: bazsalikom, borsfű, orosz tárkony, izsóp, citromfű. Virágzáskor szedhető: majoránna, rozmaring, levendula. A  virágzó levendulából érdemes kis tüllzacskókba tölteni annyit, amennyire szekrényeinkben szükségünk van, hogy távol tartsa a ruhamolyokat.

Mind a növényi részekért, mind a virágjukért (vagy azzal együtt) szedett fűszernövények árnyékban, szétterítve száríthatók, s, papírzacskóban, vagy jól zárható fémdobozban tárolhatók. (A lestyán levele gyorsan szárad, teljesen porrá törhető, könnyen tárolható zárható üvegtégelyekben is.)

Sok fűszernövény mélyhűtéssel is tárolható. A családi használat, igény szerint adagolva (miután megmostuk, leszárítottuk) műanyag zacskókba, alumínium fóliába csomagolva, kis dobozokba zárva tesszük a mélyhűtőbe.

Késői szedésre, teleltetésre még ültethetünk áttelelő kelkáposztát, leveleskelt, téli endíviát, karórépát.

A letermett ágyásokat le kell takarítani, s mélyen fel lehet lazítani – de a talaj forgatása, ásása nélkül.

Vethető még sok karottafajta sárgarépa, a retek minden fajtája. És a bokorbab is, ezt majd akkor kezdhetjük szedni, mikorra a karós bab beérik.

Vigyázat, mérgezőek! Nyáron a gyerekek is szívesen tartózkodnak a kertben. Meg kell tanítani őket az ehető és a mérgező növények megkülönböztetésére. A dézsás dísznövényként tartott leánder (Nerium oleander) és a trombitavirág (Datura), amely vadon maszlagként ismert, erősen mérgező gyógynövény. (A fiatal maszlaglevél összetéveszthető a spenótlevéllel – de megdörzsölve jellegzetesen büdös!)

Önnek ajánlott

Leave a Reply