Hagyományos – de korszerű

kovászos uborka

kovaszos_uborkaKi ne szeretné a kovászos uborkát?

Üdít, szomjat old, ráadásul tele van C-vitaminnal. Ehetjük körítésként, húsok mellé, de csemegézhetjük csak úgy, önmagában is. Mindenki a saját, régen bevált, családi receptje szerint készíti el. Tormával, virágzó kaporszárral, esetleg egy-egy kis fürt éretlen szőlővel. No meg –nagy karéj kenyérrel a tetején, hogy gyorsabban elszaporodjanak benne a tejsav-baktériumok. Ehhez a mostani kánikulában, még a nélkül is, hogy a napra kitennénk, négy nap alatt megérik a jófajta, kovászosnak való méretű uborka.

De ne maradjunk csak az uborkánál. A nyári káposzta, ha finomra leszeljük (gyaluljuk), megsózzuk, meghintjük köménymaggal, s leforrázzuk egy nagy fazék vízzel, szintén finomra savanyodik. Hagyjuk a vizében kihűlni, illetve langyossá válni. Öntsük át mindenestül a fazékba, tegyünk rá egy nagy karéj kenyeret, s takarjuk le tiszta konyharuhával. Négy nap ennek is elég.

A kenyeret kivéve belőle, vöröshagymát, fokhagymát hozzáaprítva finom, könnyű, kellemesen savanyú káposztalevest főzhetünk belőle. Ez ugyancsak gazdag C-vitaminban, s minden ásványi anyagban, amelyet a káposzta tartalmaz.

Önnek ajánlott

Hozzászólás