Méltó a nevéhez

kövirózsa

Szép is, szapora is, de legfőképpen szívós a kőrózsa, kövirózsa (Sempervivum), amely elsősorban sziklakertekbe való, de megél a virágágyak szélén, erkélyek cserepeiben, vagy a kút mellé kitett ládában. Ha nem kap vizet, összehúzódik, egészen kicsivé szikkad. De ha eső éri, vagy rendszeresen öntözni kezdik, gyorsan feléled, s az anyanövény indáin megjelennek az apró sarjkezdemények, hogy megerősödve úgy vegyék körül, mint a kiscsibék a kotlóst. Talán ezért is hívják az angolok „fiastyúknak” ezt a varjúhájfélék családjába tartozó, igénytelen dísznövényt. Könnyen szaporítható, elég, ha rózsáira szedjük, sekélyen szétterülő gyökereivel megkapaszkodik a legkisebb földdarabkába is. Bizony, több figyelmet érdemelne, mivel kiváló gyulladáscsökkentő. Pozsgás levelének zöld nedve, a fülbe csöpögtetve, megszünteti a fülfájást, s borogatásként, a nyaki nyirokmirigyek duzzanatát.

kövirózsaA kövirózsa a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartozó örökzöld pozsgás növény, melynek a leveleit használják fel gyógyászati célokra. A kövirózsa fontos alkotóeleme a kiskertek sziklakertjeinek, valamint egyéb napos sziklákon, tetőcserepeken, falakon megtalálható.  Számos fajtája létezik. Levelei színének árnyalta típusonként eltérő.

A kövirózsa leveleiben nagy mennyiségben halmozódik fel szénhidrát, citromsav, almasav és malonsav mellett különféle aminosavak. Ilyen szabad aminosavak közül jelentős az aszparaginsav és a fenolkarbonsav. A növény tartalmaz még kvercetin-, kempferol- és flavon glikozidokat, cserzőanyagokat. Jelentős a kövirózsa C-vitamin és a nyálka anyag tartalma is.

A kövirózsa egy csodálatos növény, amely folyamatosan újratermeli magát. Ezért nevezték folyton élőnek. A kövirózsa a varjúhájfélék családjának 40 évelő fajból álló nemzettsége.

kövirózsa nemzettséget könnyű felismerni, de a fajtákat igen nehéz azonosítani.

Élőhelyük Közép és Dél – Európa 3000-7000 méter tengerszint feletti magasságban, hegyvidéki régiókban található.

Leveleik vastagok, húsosak, színesek, ezüstösek, pirosak, vörösek, zöldes árnyalatúak.

Száraz, sovány talajba, napos meleg fekvést kedvelő, hosszú életű, sarjlevélrózsákkal szaporodó évelő. Megél kőfalakon, alig van szüksége talajra.

A nedves talajokat nem kedveli, ha télen töve körül megáll a víz, akkor rotthadásnak indulhat, ezért fontos, hogy jó vízelvezető talajba ültessük.

Virága rózsaszínű, vagy bíborvörös sokágú álernyő.

Sziklakertbe, kőedénybe ültethető.

A kisebb termetű fajokat kövek közé, sziklahasadékokba is telepíthetjük.

Magasság: 5-20 cm
Virágzás: június-július
Napos helyet kedvel
Száraz helyen érzi jól magát

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply