Méltó a nevéhez

kövirózsa

Szép is, szapora is, de legfőképpen szívós a kőrózsa, kövirózsa (Sempervivum), amely elsősorban sziklakertekbe való, de megél a virágágyak szélén, erkélyek cserepeiben, vagy a kút mellé kitett ládában. Ha nem kap vizet, összehúzódik, egészen kicsivé szikkad. De ha eső éri, vagy rendszeresen öntözni kezdik, gyorsan feléled, s az anyanövény indáin megjelennek az apró sarjkezdemények, hogy megerősödve úgy vegyék körül, mint a kiscsibék a kotlóst. Talán ezért is hívják az angolok „fiastyúknak” ezt a varjúhájfélék családjába tartozó, igénytelen dísznövényt. Könnyen szaporítható, elég, ha rózsáira szedjük, sekélyen szétterülő gyökereivel megkapaszkodik a legkisebb földdarabkába is. Bizony, több figyelmet érdemelne, mivel kiváló gyulladáscsökkentő. Pozsgás levelének zöld nedve, a fülbe csöpögtetve, megszünteti a fülfájást, s borogatásként, a nyaki nyirokmirigyek duzzanatát.

kövirózsaA kövirózsa a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartozó örökzöld pozsgás növény, melynek a leveleit használják fel gyógyászati célokra. A kövirózsa fontos alkotóeleme a kiskertek sziklakertjeinek, valamint egyéb napos sziklákon, tetőcserepeken, falakon megtalálható.  Számos fajtája létezik. Levelei színének árnyalta típusonként eltérő.

A kövirózsa leveleiben nagy mennyiségben halmozódik fel szénhidrát, citromsav, almasav és malonsav mellett különféle aminosavak. Ilyen szabad aminosavak közül jelentős az aszparaginsav és a fenolkarbonsav. A növény tartalmaz még kvercetin-, kempferol- és flavon glikozidokat, cserzőanyagokat. Jelentős a kövirózsa C-vitamin és a nyálka anyag tartalma is.

 

Önnek ajánlott

Hozzászólás