Sárgarépából sokat és sokfélét!

Sárgarépa

Még meggondolhatja magát mindenki, aki csak most kezd odafigyelni, milyen fontos a természetes körülmények között termő, friss zöldség az ember számára. Ilyen szempontból a sárgarépának kiemelten nagy jelentősége van, hiszen úgyszólván minden megtalálható benne, ami az egészségünket erősíti, óvja. Van benne kalcium, kálium, nátrium, foszfor, vas, magnézium, króm, sók. És A-, B-, C-, E-, G-, K-vitamin.

A legnagyobb értéket a sárgarépa magas béta-karotin tartalma jelenti (6-15 mg/100 gr), amelyet szerveztünk szükség szerint A-vitaminná alakít át. Ez a csontozat és a fogak fejlődéséhez, az immunfolyamatokhoz és a hámszövet épségéhez éppúgy nélkülözhetetlen, mint a szem ideghártyájáéhoz, amelybe a látásjavító retinolt juttatja. Mindezen túl hatékonyan csökkenti a hámeredetű (tüdő, bőr, méhnyak, légutak, gyomor, vastagbél) daganatok kialakulását, segíti a nehézfémek kiürülését, a máj működését.

A saját kertünkben termő sárgarépa nyersen, lé formájában is fogyasztható.

És sok fajtája még most is elvethető. A letermett cukorborsó helyére kerülhetnek. Rövid a tenyészidejük, zamatosak, magas a cukortartalmuk, tárolásra és friss fogyasztásra egyaránt alkalmasak.

SárgarépaA Chamare vagy a Chantenay sötétnarancs színű, robusztus, kissé háromszögletű, széles, rövid gyökerű fajta, a Rondo és a Pariser Markt 5 pedig gömbölyű, nyers fogyasztásra való, a gyermekek számára rendkívül vonzó, de csalamádékba téve is mutatós és ízletes fajta. Nem kell megijedni, hogy „korai” fajtákról van szó, a sárgarépának ez inkább a tenyészidejét jelöli, ami 83-95 nap (például a lilagyökerű Purple haze F1, hosszú, sima, henger alakú, belül is nagyon szép, narancs és lila színezésű). Az első őszi talaj menti fagyokig bármelyik bőségesen teremhet, ha széles sorközű duplasorokba vetjük, s gondoskodunk egyenletes öntözéséről.

Nyersen fogyasztva főként gyerekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel. A rövid tenyészidejű fajták friss fogyasztásra alkalmasak, míg a hosszú tenyészidejű fajták vermelve, homokba rakva jól tárolhatók. Használhatjuk levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, és nagyon sok ételkülönlegesség ízesítője vagy díszítője is lehet.

A sárgarépát a legkülönfélébb módokon elkészítve lehet fogyasztani. A nyers sárgarépából a β-karotin tartalomnak csak 3%-a szabadul fel az emésztés során, ez az elkészítéssel, pépesítéssel, főzéssel, étkezési olaj hozzáadásával 39%-ra is feljavítható. Felhasználható apró darabokra vágva sütni, párolni, főzni, levesekbe és szószókba, bébiételekbe és állateledelbe. A sárgarépa zöldje is ehető, bár emberi fogyasztása nem túl gyakori. Erre a célra a sűrű vetések egyelésénél kihúzgált (még vastag gyökeret nem fejlesztett) növények alkalmasak. Általában sültek mellé, salátába teszik.

Önnek ajánlott

Leave a Reply