Öntözzünk, öntözzünk, öntözzünk!

ontozzunk

A zöldségesben a friss vetemények sorait ne hagyjuk kiszáradni, gondoskodjunk a talaj állandó nedvesen tartásáról.

A palántákat, fejlődő zöldségnövényeket kora reggel, vagy alkonyatkor öntözzük –állott vízzel. A „hideg zuhany” sokat árthat a karalábénak, káposztának (felrepedhet tőle). A csepegtető öntözés, a tövekhez juttatott víz a legmegfelelőbb minden zöldségféle számára. A paradicsom levélzetét se érje víz, mert ha nem szárad le róla, könnyen megtelepedhetnek rajta a gombaspórák.

A paprika öntözése külön tudomány: amikor haragoszöld a levele, túl kevés vizet kap, ha halványzöld, túl sokat. Inkább néhány napos kihagyással, de alaposan áztassuk be a talaját, mintsem naponta kissé bepermetezzük a talaj felületét.

A gyümölcsfák öntözéséről sokan megfeledkeznek. Pedig ezeknek van csak igazán szükségük ilyenkor a víz utánpótlására. A tövük, gyökérzetük területéhez időben kijuttatott víztől függ a termés mennyisége és minősége. Ha nélkülözniük kell a vizet, sok gyümölcs lehullhat, mielőtt érni kezdene.

A virágágyások, rózsák, díszcserjék, sőt a fenyőfélék is igénylik a rendszeres öntözést.

A gyepszőnyeg a vízhiányt kékes árnyalattal jelzi. Ha ezt nem vennénk észre, emeljünk ki egy 10 cm vastagságú gyeptéglát. Amikor a fele (5 cm) száraz, öntöznünk kell!

Az öntözés optimális időpontja elsősorban a hőmérséklettől függ. A nyári nagy melegben legcélszerűbb a kora hajnali órákban öntözni, hiszen ekkor a legkisebb a párolgási veszteség. A kora hajnali öntözés a gombás fertőzések elkerülése végett is fontos, hiszen ekkor gyorsan felszárad a fű felülete, így kisebb a fertőzés veszélye.

Az öntözés mennyisége

A gyepet mindig nagyobb adagokban, de ritkábban öntözzük. A kis adagú öntözések arra késztetik a gyepet, hogy felszívó gyökérzetét a felső talajrétegben fejlessze ki. Így kevéssé lesz ellenálló a szárazabb időszak stresszhatásaival szemben. Az optimális öntözés a tápanyagok felszívódása szempontjából is lényeges. A túlöntözés növeli a tápanyagok kimosódásának a veszélyét. Az alul-öntözés gyengíti a tápanyagfelvétel hatékonyságát. Ezért igyekezzünk mindig a megfelelő  öntözést biztosítani a gyepszőnyeg számára.

Ha csapadékosabb az időjárás, az esti öntözéssel kedvezünk a gombás fertőzéseknek és a csigáknak is kiváló feltételeket teremtünk. Ilyenkor  reggel, napközben, délután öntözzünk, hogy a levelek mihamarabb megszáradjanak.

Amikor az igazi nyár beköszönt, már kedvezőbb az esti öntözés, mert a reggeli illetve napközbeni locsoláskor a növényeknek rövidebb idő áll rendelkezésükre, hogy a nedvességet hasznosítsák.

Önnek ajánlott

Leave a Reply