Dáliák

daliak

Ez a feltűnő szépségű mexikói virág szín-és formagazdagságával kedvelt kerti dísznövényeink közé tartozik. Az összes dália hibridje egyetlen fajból, a Dahlia variabilis fajból származik. Ez azért érdekes, mert ma több mint 12 jelentősen különböző osztálya és 5 ezernél több fajtája ismert. Ma már vannak magról is felnevelhető, tavasszal ültethető, alacsonyabb fajta dáliák, s magasabb, gumóról nevelhető, szaporítható fajták. A kaktuszdáliáktól az orchideavirágúakig, a dekoratívaktól a nyakfodor dáliákig, a kétszínűektől az egyszerűkig tényleg felmérhetetlenül sokféle dália közül választhatunk ízlésünknek, kertünknek megfelelőt.

daliak

Július végén, augusztusban fejtrágyáznunk kell, de az egyoldalú nitrogéntrágyázást kerüljük, mert a lombfejlődés erőteljes lesz ugyan, de a gumók a téli tárolást nem vészelik át.

Vízigényes

Melegkedvelő növény, az árnyékot nem kedveli, tehát célszerű a fáktól távol, lehetőleg délre néző oldalra ültetni. Júniusban már virágzik, és egészen a fagyok beálltáig, november elejéig díszlik. Vízigényes, ezért gyakran kell locsolni – főleg kiültetés után. A fagyoktól levelei megfeketednek, virágai lehullanak – ilyenkor gumójukat (a krumplit) fel kell szedni, és tavaszig vermelni kell, mert fagyérzékeny.

Gumók

daliakA krumplikat ásóvillával, a szár húzása nélkül szedjük fel, majd szellős, de fagymentes helyen hagyjuk leszáradni róluk a sáros földet. A sérült gumókat távolítsuk el, a szárakat kb. 10–15 cm-esre vágjuk vissza. Télen szellős, kissé nedves, de fagymentes helyen kell tárolni. A penészedés megelőzésére a célszerű a krumplikat fahamuval megszórni.

Néhány nemes dália fajta tövein nincsenek gumók, csak a gyökerük vastagodik meg. Ezeket télen ládában, homokban kell tárolni úgy, hogy a nyak alatt valamivel már kiálljanak a homokból. Ha nagyon száraz a homok, két ezrelékes rézgálic-oldattal kissé nyirkosítsuk meg; ez a rothadást is megelőzi.

A fagyosszentek (május közepe) után ültethetjük ki újra, két-három héttel a kiültetés előtt trágyázott földbe – ha korábban ültetjük ki, a növényt éjszakára védeni kell. Ilyenkor oszthatjuk darabokra a krumplikat úgy, hogy minden darabon maradjon szárrész – a szárrész nélküli krumplik nem hajtanak ki. A kiültetés előtt tőzegben vagy földben, meleg, védett helyen hajtatott gumók jóval korábban kezdenek virágozni, mint azok, amelyek nem kaptak előkezelést.

daliakKimondottan tápanyagigényes: a humuszos, jó vízgazdálkodású kerti földet kedveli. Nehéz, nedves talajban kevésbé fejlődik. Két-három hetenként célszerű tápsóval locsolni.

A betegségeknek ellenáll, és rovarok sem károsítják, viszont a gubacsképző fonálféreg (gyökérgubacs-fonálféreg, Meloidogine incognita) megtámadhatja gyökereit – a fonálféreggel fertőzött növények gyakorlatilag menthetetlenek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply