Nyári piros alma

Alma

Az idén minden korábban érik, legalább tíz-tizenkét nappal hamarább szedhető a nyári alma is, ha kedvező klímájú helyen termesztik.

A szedési érettség a fogyasztási érettség előtt egy héttel következik be, amikor az alapszín sárgászöld és a fedőszín élénkpiros vagy élénksárga. Másik fontos támpont a szedési időpont megválasztásához az az állapot, amikor a kocsány a termőágról könnyen leválik. A szedésre érett gyümölcs a rá jellemző, kellemes illatot árasztja. Fontos, hogy a korai gyümölcsöt ne nagyon későn szedjük. Ha a teljes érettségi állapotban szednénk, kásássá válhatna a húsa. Teljes aromáját és lédús frissességét úgy nyeri el, ha kedvező időpontban szedjük, s még néhány napig tároljuk.

AlmaA korai fajtákra jellemző, hogy a gyümölcs, különböző nagyságú, s először a napos oldalon érik. Itt kell először szedni. Néhány nap múlva a fa többi részén is beérik az alma.

Mostanában nemigen kapkodják a piacon ezeket a csalogatóan friss, illatos almákat sem a vevők: sokan nem is tudnak különbséget tenni a távoli országokból behozott, mutatósan csomagolt, különleges formájú almák, s az itthoni, igazán friss, nyári alma között.

Pedig kellene: az alma mindig az egészséges élt szimbóluma volt. Vitathatatlanul a legjótékonyabb hatású gyümölcs. Persze, főleg akkor, ha a szüret és a fogyasztás között nem telik el hosszú idő, ha itthon tájakon érlelődött.

Számtalan fontos és nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz. Kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat. Összességében több mint 20 ásványi anyag található benne. A vitaminokból az A-vitamin-, a C-vitamin-, valamint a B-komplex található benne bőségesen. A természetgyógyászatban a fogínyvérzés ellenszereként alkalmazzák. Újabban ránctalanító kozmetikai szerek is készülnek belőle.

Önnek ajánlott

Leave a Reply