Kerti kudarcaink (1)

Ezekkel nemigen szoktunk dicsekedni, csak magunkban töprengünk, vajon hol, mivel rontottuk el, miért nem sikerült, nyúlt fel, sárgult meg, fonnyadt el ez vagy az a növény, miért hullott le a virága, miért nem lett belőle termés?

Túltrágyázás

túladagolás
Kálium túladagolás

Akár az istállótrágyából, akár a műtrágyából kerül sok a talajba, kiégetheti a növényeket. Leggyakrabban azonban a baromfitrágya túladagolása szokott előfordulni. Ezt a legjobb felhígítani, s úgy a talajba juttatni az őszi betakarítást követően, illetve kora tavasszal. Ez semmiképpen nem nyári tápanyag-utánpótlásnak való. A tápanyagok hiánya ugyancsak oka lehet a növények elégtelen fejlődésének. Csalán- vagy más növényi trágyalével még a nyár folyamán is javíthatunk a helyzeten, de legyünk nagyon óvatosak az adagolással.

Túl sűrű ültetés, vetés

túl sűrűn kikelt növénykék
Túl sűrű ültetés, vetés

Sokan állnak türelmetlenül a kerti paradicsom szépen megnőtt bokrainál, miért nem akar beérni rajta a termés? Gyakori, hogy túl sűrűre ültetik, s nem éri kellő mértékben a napsugár, nem járhatja körbe a levegő, a szél. Még termésrothadást is előidézhetnek így. Ugyanez vonatkozik a paprikára is. A gyökérzöldség sorait is ki kell ritkítani, ha túl sűrűek, azonban vigyázva vissza kell tölteni a sorok közé a földet, nehogy a kártevők odarakják a kihúzott gyökerek helyére a tojásaikat.

Öntözés – de milyen?

Vannak, akik naponta végigveretik a sorokat a gumitömlő vízsugarával, mégis hiába várják, hogy egyenletesen fejlődjenek a zöldségfélék a kertjükben. Arra nem is gondolnak, hogy ezzel a módszerrel csak a talaj felszínét nedvesítik meg, illetve, hogy a hideg vízzel sokkolják a forró napon kókadozó növényeket.

Ritkábban, de alaposan öntözzünk! Áztassuk be a talajt, hogy a gyökérzónában kapja a nedvességet a növény, ne a felszínen. És kora reggel, vagy későn, estefelé, hogy ne legyen olyan nagy a különbség a talaj közeli hőmérséklet és a víz hőfoka között.

Korszerű berendezések – megtérülő befektetések

öntözőrendszerek
Modern öntözőrendszerek

Aki komolyan törődik azzal, hogy fáradozása eredményes legyen, könnyen kiszámíthatja, mennyi idő alatt térül meg a modern öntözőberendezés ára. Ezzel, ugyanis, a tövekhez vezetett, csöpögtető öntözéssel, az állandó figyelmet igénylő, fáradságos munkától kíméli meg magát, s a növények is akkor és úgy kapják meg a talajban lévő tápanyagok felvételéhez a szükséges nedvességet, amikor arra szükségük van.

Szakértelem nélkül nem megy!

A hétvégi kertészkedők gyorsan ráébrednek, hogy nem lehet tapasztalatszerzés, meg némi szakismeret nélkül boldogulni. Ha nem fogják például folyamatosan kacsolni, felkötözni a paradicsomot, akkor nemigen számíthatnak beérő termésre.

A tájékozatlanok csodálkoznak, miért keserű a kertjükben a salátauborka. Ha rendszeresen öntöznék, ez nemigen fordulna elő. Különben is, ma már hozzá lehet jutni olyan vetőmagokhoz, amelyekből a termés nem hajlamos a keseredésre.

Azt is meg kell tanulnia mindenkinek, melyik növény a jó szomszédja, melyik az ellensége a kiültetett zöldségfélének.

Akad még olyan tájékozatlan is, aki (valódi rosszakaró) tanácsra hallgatva, letördeli a zeller külső leveleit, úgy képzelve, hogy ezzel segíti a gumók fejlődését. Éppen az ellenkezője következik be. De ehhez még kommentár sem szükséges…

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply