Illatos fűszercserje

illatos-fűszercserje

Illatos fűszercserje – Calycanthus floridus (Sweet Shrub)Tágas pihenőkertek, széles pázsitosok térelválasztója, különleges díszítője lehet ez a 2-2,5 m magasra, terebélyesre növő, lombhullató cserje (Calycanthus floridus). Bordópiros, majdnem barna, fényes virágai nyár elején nyílnak. Érdemes ekkor kiválasztani, hogy melyikből ültetünk majd, mert van fahéj, ananász, eper, meg banán illatú. A levelek megdörzsölésekor is érezhető a fűszeres illat, de a legintenzívebb virágnyílás idején. A szárazságtűrő illatos fűszercserje jó vízelvezetésű talajt, napos, védett helyet, a humuszban gazdag, nedves talajt szereti. Takarással áttelel, virágzást követően rögtön meg kell metszeni.

illatos fűszercserje Termést is hoz, bár ez hazánkban csak elvétve fordul elő. Lombozatát, kerekded, kissé hegyes végű, üde zöld levelek alkotják. Nevét onnan kapta, hogy virága, levele és kérge is szegfűbors illatot áraszt. Május és július között nyíló virágainak illata ananász-eper-banán keverékére hasonlít. 2 m magasra nő meg általában. Üde, tápdús talajt, félárnyékos, napos helyet kíván.

A nyugati fűszercserje tápanyag és vízigényes növény. Lehetőség szerint tápanyagban bővelkedő, jó vízáteresztő, humuszos talajba ültessük.

Ültetési helyéül, világos, napos védett helyet keressünk, mivel az erősebb téli fagyok károsíthatják. Szereti, ha földje nedves, ezért rendszeres öntözést igényel.

Szaporítani nyáron lehet zölddugványozással és bujtással, valamint magvetéssel a magok érését követően.

Önnek ajánlott

Hozzászólás