Illatos fűszercserje

illatos-fűszercserje

Illatos fűszercserje – Calycanthus floridus (Sweet Shrub)Tágas pihenőkertek, széles pázsitosok térelválasztója, különleges díszítője lehet ez a 2-2,5 m magasra, terebélyesre növő, lombhullató cserje (Calycanthus floridus). Bordópiros, majdnem barna, fényes virágai nyár elején nyílnak. Érdemes ekkor kiválasztani, hogy melyikből ültetünk majd, mert van fahéj, ananász, eper, meg banán illatú. A levelek megdörzsölésekor is érezhető a fűszeres illat, de a legintenzívebb virágnyílás idején. A szárazságtűrő illatos fűszercserje jó vízelvezetésű talajt, napos, védett helyet, a humuszban gazdag, nedves talajt szereti. Takarással áttelel, virágzást követően rögtön meg kell metszeni.

illatos fűszercserje Termést is hoz, bár ez hazánkban csak elvétve fordul elő. Lombozatát, kerekded, kissé hegyes végű, üde zöld levelek alkotják. Nevét onnan kapta, hogy virága, levele és kérge is szegfűbors illatot áraszt. Május és július között nyíló virágainak illata ananász-eper-banán keverékére hasonlít. 2 m magasra nő meg általában. Üde, tápdús talajt, félárnyékos, napos helyet kíván.

A nyugati fűszercserje (Calycanthus occidentalis) tápanyag és vízigényes növény. Lehetőség szerint tápanyagban bővelkedő, jó vízáteresztő, humuszos talajba ültessük.

Ültetési helyéül, világos, napos védett helyet keressünk, mivel az erősebb téli fagyok károsíthatják. Szereti, ha földje nedves, ezért rendszeres öntözést igényel.

Szaporítani nyáron lehet zölddugványozással és bujtással, valamint magvetéssel a magok érését követően.

Hogyan gondozzuk az illatos fűszercserjét?

A fűszernövény fás növény, az ágai kör alakúak. Általában 1,8 – 3 m-ig nő (ritkább esetekben 3,6 m) ugyanekkora, vagy még nagyobb kiterjedéssel. 5 cm-es, és erős illatú barnás színű virágai vannak , pirosas árnyalattal, amelyek kis ágak végén nőnek, májusban. A virágok barna gyümölcsöknek adnak helyet (magtokok), amelyek ősszel érnek meg, és egész télen kitartanak. A levelek fényesek, sötétzöldek színűek (az aljuk világosabb), ovális formájúak és 15 cm hosszúak, ősszel pedig sárgás színt öltenek fel.

Ha összedörzsöljük, aromás illatot bocsájtanak ki. Ezt a növényt érdemes a virágzásakor beszerezni, mert az illatanyagok minősége és erőssége minden növénynél különbözik. Édes botcserjének is nevezik a virágok édes illata miatt, az illata leginkább ananász-eper-banán keverékre hasonlít.

Önnek ajánlott

Leave a Reply