A munka folytatódik

csemegekukorica

Bőséges termését ontja a kert, ha megadtuk a módját a talaj előkészítésének, vetésnek, ültetésnek, a gyomlálásnak, öntözésnek. Élvezzük hát, s raktározzunk télire valót is!

Galambbegy saláta sóska
Galambbegy saláta

Többször ismételt figyelmeztetésünk: ne hagyjunk üresen az ágyásokat. Ha letermett a zöldség, takarítsuk le a levélmaradványokat, gyökereket. Ha mást nem, zöldtrágya növények magját hintsük szét, s gereblyézzük a földbe. Kétszeres a haszna. Elnyomja a gyomokat, s tápanyagokkal látja el a talajt.

Fekete retek sóska
Fekete retek

De további vetésekkel is növelhetjük a kert hasznát. Másodvetésre alkalmas a galambbegysaláta, metélősaláta, az őszi tarlórépa, a kínai kel, spenót, sóska, sörretek, fekete retek. Ha rosszul kelt a petrezselyem, próbálkozhatunk most is a vetéssel, hátha sikerül őszre, a tél beállta előtt legalább a zöldjéért jobban sarjadó sorokat nyerni belőle.

A kerti sóska és a kínai kel

kerti sóska
Kerti sóska

A kínai kel helyre vethető. Gyorsan kikel, ha folyamatosan öntözzük. Egyeléssel ritkítsuk később a sorokat. A kerti sóska tavasszal hozza az első termését, ha most elvetjük. 25 cm-es sortávolságra vessük, később 15 cm-es tőtávolságra ritkítsuk. Van, ahol már ősszel szedhető, amint 4-5 levelet fejleszt. Tény, hogy a zsenge sóska kevesebb oxálsavat tartalmaz, mint a szárukon megöregedett, sötétzöld levelek. Ezt tartsuk szem előtt, s időben szedjük, dolgozzuk fel.

A mángold, a brokkoli még ültethető, őszi betakarításra szépen megnő.

Jókedvre derítő csemegekukorica

csemegekukoricaBőséges belőle a választék. Édesnél édesebb, szuper korai, korai, s nyári, őszre érő egyaránt található már, tenyészidejének rövidsége szerint besorolva. Jól tesszük, ha csemegézünk belőle frissen letörve a kalászát, megfőzve, vagy salátákba keverve zsenge szemeit, sőt, körítésként fogyasztva. Rendkívül sok, fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A látásunkat javító A-vitamintól kezdve a B-vitaminok során át, egészen a K-vitaminig. A B-vitaminokból éppen azok találhatók benne, amelyek nyugtatnak, javítják a kedélyállapotunkat, frissítenek. A sárga színű szemek bőrünk simaságát, rugalmasságát is növelik. Nem kell attól tartani, hogy hizlalnak. És – annak ellenére, hogy édesek, vérünk cukorszintjét is egyensúlyba hozzák. Ami nem fogy el frissen, előfőzve, lefaragva, lereszelve a csutkáról, mélyhűtőben tárolható.

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply