Hosszú, forró nyár…

mangold

És még nincs vége, folytatódik. Panaszunk nem lehet, van benne eső és borús idő is. Tehát tehetünk mindent, amit kell, a kertben is, belefér a pihenés, az üdülés, a soron lévő vetés, az öntözés és a betakarítás is.

Folytassuk a veteményezést!

Azzal, hogy a tavasziak beértek, letermettek, még nem kell befejeznünk a termelést a konyhakertben. Ha már munkát, tápanyagokat fektettünk a talaj jó előkészítésébe, használjuk ki azt a nyár második felében is.

Pe-tsaiPéldául a nyári napforduló után vethetjük el – és termeszthetjük eredményesen – a levélzöldségeket. Nem kell palántázni, közvetlenül a szépen fellazított, simára gereblyézett ágyásokba vethetjük az endíviát, a cikóriát, vagy a mángoldot. Gyorsan kicsíráznak, s növekedésnek indulnak, ha gondoskodunk a rendszeres öntözésről. Ez a legalkalmasabb időszak a kínai kel vetésére is. A távol-keleti salátafélék (p. a mizuna) vetésére is most kerülhet sor. De a kínai kelhez hasonló pe-tsai, pak-choi (káposztafélék) vetésével is próbálkozhatunk. Alig két hónap alatt megnőnek, s fogyaszthatóvá válnak zsenge, zöld leveleik. Most kezd nálunk is terjedni a rutabaga (swede) termesztése, amely azokban az országokban népszerű, ahol nemigen fogyasztják a karalábét.

De a sörretek, valamint a téli fekete retek is most vethető. A fagyokig szépen megnő mindkettő. A tarlórépa, karórépa, valamint a cékla is vethető még. Mindegyikből érdemes télire valót tárolni, vagy tejsavas erjesztéssel (uborkásüvegekben) eltenni belőlük ’”lengyel módra” legalább kóstolónak valót.

Önnek ajánlott

Hozzászólás