Vakondűző császárkorona

Vakondűző császárkorona
Vakondűző császárkorona
Vakondűző császárkorona

Az áprilisban, májusban virágzó császárkorona (Fritillaria imperialis) páratlan dísznövény. Magas, 60-100 cm-es szárán körkörösen visszacsüngő, harang alakú virágok pompáznak. Fölöttük sajátos levélüstök helyezkedik el, erről kapta a nevét. Lehet sárga (lutea), narancssárga (aurea), kénsárga (sulphura), téglavörös, vagy barnáspiros (rubra). Virága erős, fűszeres illatú. Viszont hagymája kellemetlen szagú – de éppen ezzel riasztja a vakondokat, mezei pockokat. Lehetőleg most ültessük el, tápanyagokban gazdag, hűvös, vízáteresztő talajba, amelyet ültetés előtt komposzttal feljavítunk.

Vakondűző császárkoronaKedveli a fás növények szomszédságát. Nagy, sárga, közepén lyukas hagymája tenyérnyi (cca 25 cm) mélyen kerüljön a földbe. Nagyon mutatós, ha legalább 3-5 császárkorona virít egy csoportban. De az ültetés helyét az is meghatározhatja, honnan kell elűzni a vakondokat. Ha csak átültetésre van szükség, a kis fiókhagymákat leszedjük, sekélyen egy vetőládába duggatjuk, hogy tovább fejlődhessenek. Mert magról is szaporítható ugyan, de ez sokkal hosszabb folyamat, mint hagymáját kiültetni. A fagyokig még erőteljesen meggyökeresedik, s mivel télálló, tavasszal szépen kihajt.

Kellemetlen illatú

Egyedüli „negatív” tulajdonsága, hogy a csodás küllem kellemetlen illattal párosul: virágai állítólag ázott rókabunda szagát ontják. (Érdekes, még sohasem szagoltam meg…) Ez az apró hiányosság azonban nagyon hasznos a kertésznek, aki védeni szeretné a portáját mindenféle kellemetlen betolakodótól: vakondoktól, egértől, patkánytól. Illatos hagymások – jácint, nárcisz, árvácska – közé ültetve mi nem is érezzük a kellemetlen bukét, de az állatok igen. Úgyhogy aki félti a szép zöld gyepet a vakondtúrásoktól, mindenképpen ültessen köré császárkoronát!

Az elvirágzott harangokat csipegessük le, így megakadályozzuk, hogy  a császsárkorona magokat neveljen, ami elvinné az energiát a hagymától. Hálás növény azért is, mert szaga nem csak a rágcsálókat, de az egyéb kártevőket, kórokozókat is távol tartja, így nincs vele gond.

Az ideális ültetési mélység kb. 20-25cm, az ültetési távolság pedig 35-40cm.

Nincs más hátra, mint előkészíteni a terepet, azaz eltávolítani a gyomokat és felásni az ágyást. Ezt követően kialakíthatjuk a hagymák számára az ültetőgödröket. Csúccsal felfelé helyezzük a hagymát a gödörbe, majd takarjuk be földdel. Beöntözésre nincs szükség.

Önnek ajánlott

Leave a Reply