Július végi vetés – augusztusi palántázás

palántázás
palántázás
Palántázás

A betakarítás után ne maradjanak üresen az ágyások. Miután a korai termésű cékla, csemegeuborka, zöldborsó, nyári káposzta, vagy salátafélék után a növénymaradványokat gereblyével eltávolítjuk, megfelelő talajlazítást végzünk. A szükséges előkészítést követően, a vetésforgó követelményeit (hogy ugyanaz, vagy rokonfajta zöldségféle ne kerüljön egymás után ugyanarra a helyre) figyelembe véve, még szóba jöhet a palántázás:

Karalábé

Az augusztus közepéig kiültetett, gyorsan növő fajták októberre, finom, zsenge gumót fejlesztenek.  Vannak hajtatásra alkalmas fajták, amelyek rövid tenyészidejűek, hideg- és fényszegény körülményekhez alkalmazkodtak, valamint hosszabb tenyészidejű őszi-téli felhasználásra alkalmas fajták, amelyeknél lényeges szempont, hogy ne legyenek fásodásra hajlamosak.Sor- és tőtávolság 30 cm.

Karfiol

Az őszi fajták palántája október elejére beérik, ha 60×60-70 sor- és tőtávolságra ültetjük. Magas fényigénye van, azonban a rózsái a napon megbarnulnak, ezért a belső leveleket, a kialakuló rózsa fölött összekötik. Vízigénye nagy és szereti a magas páratartalmat, ezért a hazai viszonyok között, csak öntözéssel termeszthető gazdaságosan. Egyetlen napi szárazság tönkreteheti a termést. Azonban a sok öntözés hatására a talaj összetömörödik, ezért rendszeresen lazítani kell a talajt.

Leveleskel

Téli szedésre most ültethető. Vegyük figyelembe, hogy szélesen bokrosodik, még ha az alacsonyabb fajtákból választottunk is, egy-egy tő területi igénye 50x-60 cm. A nyári meleget is jól tűri, fejlődését a hőmérséklet ingadozása alig befolyásolja. Hazánkban a leghidegebb teleken sem fagy ki. Félárnyékban vagy vonuló árnyékban is megmarad. A káposztafélék közül a legkevesebb vizet igényli; helyenként akár öntözés nélkül is termeszthető. Szinte bármilyen talajon termeszthető. Tápanyagigénye jelentős.

Fejes saláta és endívia

A hónap közepéig ültethető. Szeptemberi, októberi szedésre szépen beborul, megnő. Sor- és tőtávolság 40 cm. Az endívia tápértéke és íze a fejes salátáétól kevéssel tér el, valamivel alacsonyabb kalóriaértéke és magasabb ásványianyag-tartalma van: foszforból, mészből és vasból tartalmaz jelentősebb mennyiséget. Kissé kesernyés ízét a szeszkviterpén-laktonok közé tartozó intibin okozza. Inulint is tartalmaz.

Mivel ősz elején párásabb már a levegő, gyakoribbak az esők, nagyobb sor-és tőtávolságnál ritkábban fordul elő levélrothadás, szürkepenész.

Önnek ajánlott

Leave a Reply