Fűszernövények tárolása

üvegekbe Fűszernövények

Fűszernövények üvegekbeA fűszernövényeket általában szárítani szokták, talán, mivel a kereskedelem is így kínálja. A majoránna, a bazsalikom, a csombor, a kapor, a lestyánlevél, a zeller és a petrezselyem zöldje, vagy a tárkony – eltehető még úgy is, hogy megmosva, hajszárítóval megszárítva a leveleket, finomra összevágjuk, bébiételes üvegekbe tömködjük jó szorosan. Lezárjuk, és 40-50 percig gőzöljük 85 C fokon. Hűvös, szellős, sötét polcon tartjuk felhasználásig.

Még kedveltebb eltevési mód, ha az előzőekhez hasonlóan előkészített fűszernövényekre finom étolajat töltünk úgy, hogy az üvegekbe lazábban töltött, összeaprított, aromatikus fűszernövényeket jól átitassa.

Fűszernövények
Fűszernövények szárítása

Fokhagymagerezdeket is tehetünk el étolajban. Még különlegesebb, s naponkénti egy-két gerezd fogyasztására alkalmasabb módszer, ha mézben tesszük el a megtisztított, egészséges, otthon termesztett fokhagyma fehér gerezdjeit.

Szárítás

Mindegyik fűszernövényt ki lehet szárítani, de az alacsony víztartalmúakkal könnyebb dolgunk van, ilyen a zsálya, kapor, sóska, oregánó, kakukkfű. A magasabb víztartalmú növények esetében nagyon oda kell figyelnünk, nehogy megpenészedjenek, mielőtt még megszáradnak.

fagyasztva üvegekbe Fűszernövények
Fűszernövények lefagyasztása

Lefagyasztás

Minden fűszernövényt hosszabb időre le lehet fagyasztani. Erre többféle módszer is alkalmas: az egész levelet lefagyaszthatja, pürésítheti vagy fagyaszthatja jégkockaként.

– püréként (alapként olajat használjunk, amelyet esetenként extra hozzávalókkal is kiegészíthetünk);
– jégkockában (egészben vagy apróra vágva, jégkockatartóba préselve, és épp csak annyi vízzel felöntve, hogy jégkockává tudjon fagyni); vagy
– légmentesen lezárt fagyasztó zacskókba (vagy kis mélyhűtő üvegekbe) téve.

Ha fűszernövényből jégkockát szeretne készíteni, fogjon egy jégkockatartót, töltse meg félig levelekkel, a másik felét pedig töltse fel vízzel. Tegye be a mélyhűtőbe, majd amikor már megfagytak, áthelyezheti őket egy zacskóba, majd vissza a mélyhűtőbe. Ha fel szeretne használni egy vagy két kockát, csak vegye ki és dobja bele a levesbe, vagy bármilyen más ételbe.

Önnek ajánlott

Leave a Reply