A rózsa ápolása

Rózsa
rózsa metszése
A rózsa metszése

Ilyenkor, nyár vége felé közeledve, még nagyobb figyelmet igényel a rózsa, mint amikor nyílni kezd. Az elnyílt, hervadt virágok eltávolítása a legfontosabb feladat. Ezeket kis fás szárrésszel együtt vágjuk le egy nagy levél felett. Minél mélyebben vágjuk, s minél rövidebb a fás rész, annál tovább kell várni az újabb virágra.

A vágórózsát hosszú szárral, meglehetősen mélyen kell levágni, azonban legalább két nagy levelet meg kell hagyni. Mivel a rózsa mélyen gyökerezik, jól tűri a szárazságot, azonban nedves talajban és párás levegőben fejlődik és virágzik a legszebben. Hetenként legalább kétszer bőségesen öntözzük, lehetőleg a reggeli órákban, hogy a levelekről estig leszáradjon a víz és a korompenésznek ne teremtsünk kedvező feltételeket, mert az levélhullást idéz elő.

Nyári hőség

rózsa ontozeseA nagy nyári hőségben a virágzó növények fokozottan vízigényessé válnak, ezért még a kiültetett rózsákat is 1-2 naponta szükséges vízhez juttatni. Locsolásnál fontos odafigyelni, hogy a gyökérzet közelét öntözzük, mert a levelek gombásodhatnak.

A rózsák is igénylik a locsolás és tápanyag-utánpótlás melletti további gondoskodást: rendszeresen ellenőrizni kell a sárga, elszáradt leveleket és elnyílt virágokat, melyeket le kell csippentetni, hogy a tápanyag a még élő, fejlődésben lévő, vagy éppen virágjukban pompázó részekhez jussanak, így serkentve gyorsabb növekedésre a levelet és virágokat egyaránt.

Cserépben tartott

A cserépben tartott rózsáknál a nyár végére előfordulhat, hogy a virágföld kimosódott, letöppedt, ilyenkor javasolt virágfölddel feltölteni a virágtartót, hogy a gyökerek továbbra is takarásban legyenek, megóvva ezzel őket a külső behatásoktól.

A tápoldatozást és rendszeres vízpótlást októberig érdemes folyamatosan végezni. Ekkortól azonban a növények elkezdik a felkészülést a téli vegetatív időszakra. Ilyenkor az időjárásnak megfelelően tartsuk nedvesen a földet a tövek körül. Tápoldatokat már ne juttassunk ki, hogy a növény fel tudjon készülni a téli pihenésre. Az elnyílott virágokat továbbra is le kell csípni. Az első fagyok megjelenésekor (október vége – november eleje) a töveket be kell takarni földdel, a rózsafákat pedig papírzsákkal (ráhúzni és a szárnál összekötni) védjük a téli fagyok ellen.

Önnek ajánlott

Leave a Reply