Ahány ház, annyi szokás

betakarítás cm kocsányos szárral

Senki sem születik kertésznek. Ezt is tanulni kell. Akinek módja van rá, szakiskolában. Akinek viszont más szakmája, de kertje van hozzá, az megfigyelésekből tanul. Nem más kárán, hanem a saját és mások tapasztalataiból.

Vegyük például a betakarítást, a szüretet. Pofonegyszerű. Vagy mégse? Aki ismeri a növényeit, azok igényeit, az ki tudja szűrni a rossz módszereket, a felelőtlen bánásmódot termesztésük egész folyamatából. A könnyen sérülőket nem tépjük. A nagy nedvességtartalmúakat, tehát érzékeny felületűeket nem fogdossuk. A nyomásra érzékenyeket védjük az ütésektől, rázkódástól. A tejnedvet tartalmazóakat minden sérüléstől óvjuk. Nem szedjük fel a rothadásra, penészesedésre hajlamosakat ködben, esős időben.

Betakarítás

A betakarítás szakszerűsége egész évi munkánk eredményességének záloga. Hiába kínlódtunk egész évben, ha éppen a betakarítás során, vagy a helytelen tárolással tesszük értéktelenné a termést. A paradicsom és a paprika szedéséről már írtunk.

betakarítás cm kocsányos szárral
Kb. 2-3 cm kocsányos szárral vágjuk le

Dinnyefélék

A dinnyeféléket, tököt, uborkát, késsel, vagy éles ollóval vágjuk le kb. 2-3 cm kocsányos szárral. Soha ne tépjük! A rajta hagyott szár megakadályozza, hogy a nagy seben át „kivérezzen”, azaz nagy vízveszteséget szenvedjen. (Ezeket a szárrészeket csak felhasználás előtt kell levágni. A télre szedett dinnye, tök szárát majd méhviaszba mártjuk, így hónapokkal megnő az eltarthatóságuk.)

A burgonyát ne ásóval szedjük, hanem ásóvillával. Úgy, hogy a fészekaljnyi burgonyát, alányúlva emeljük ki a földből. Tehát ne a szárak közepe felől, hanem oldalról közelítsünk, még akkor is, ha szemmel láthatóan ott van a termés nagyja. Felszedés után szikkasszuk szellős, árnyékos helyen, hogy ne maradjon rajta rátapadt rög, vagy gyökérdarabka.

Néhány nap elteltével kerüljön a tárolóba, megfelelő hőfokú, hűvös helyre.

Fertőtlenítés

A kamrát, pincét, tároló helyiséget ne műgyanta típusú festékkel fessük ki, hanem tiszta mésszel meszeljük. Ez egyúttal fertőtlenít is.

Utánnövesztés

Brokkoli betakarítás cm kocsányos szárral
Brokkoli

Érdekességnek, újdonságnak számít: a brokkolinak csak a fő fejét vágjuk le a tőről, a szárát hagyjuk a helyén: körben, kisebb rózsák fejlődnek még rajta.

Ugyancsak egyre több babfajtáról derül ki, hogy ha letermett, nem kell rögtön kitépni a talajból a tövét. 5 cm-re a föld felett le kell vágni a szárakat, s új bokrot fejleszt – természetesen megfelelő öntözés mellett, ha a kánikula idején nem száradt ki teljesen.

Sokan a némelyik újabb fajta karalábé esetében is alkalmazzák ezt a módszert: ha csak egy darabkára van belőle szükség, a tövén hagyva, levágnak belőle úgy, hogy minél több levele rajta maradjon. Állítólag a vágási felület peremén, őszig, kisebb karalábék fejlődnek.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply