Váljék egészségünkre!

lé nyerhető

Ha vegyszerek alkalmazása nélkül termesztjük a zöldségeket, akkor semmi akadálya, hogy ne csak a hagyományos módon – párolva, sütve, főzve – fogyasszuk. És, ha már minden lehetséges módon tartalékoltunk belőlük télire valót is (befőzve, fagyasztva, szárítva, stb.), akkor lényerő készülékünkkel úgyszólván mindegyik friss termésből kifacsarhatunk annyit, amennyi egészségünk megőrzéséhez szükséges. És fogyasszuk naponta, vagy műanyag palackokban ezeket is tegyük a fagyasztóba.

lé nyerhetőUborkalé

Az uborka természetes vizelethajtó, segít feloldani még a veseköveket is. Kivételesen gazdag káliumban, a „fiatalság elemében”, amely rugalmassá teszi az izmokat és a bőrt. Sok benne a szilícium, a kén, valamint a nyomelem, amely a hajat és a körmöket erősíti. A hámozatlan uborkában sok az A-vitamin is.

(Egy kg uborkából 2-4 dl lé nyerhető.)

Gyógyítja az ekcémát, a folyadék-visszatartást, hajhullást, ízületi gyulladásokat, magas vérnyomást, övsömört, pattanásokat, vesepanaszokat.

lé nyerhetőKaralábélé

Jellegzetes, káposztára emlékeztető íze miatt, más zöldséglevekhez (sárgarépa) keverve vonzóbb a fogyasztása. Friss, egészséges gumót válasszunk. Leve sok ásványi anyagot, köztük kalciumot és vasat tartalmaz. Szénhidrát és C-vitamin-tartalma is magas.

(Egy kg karalábéból 3,5-5 dl lé nyerhető.)

Gyógyítja az arcüreg-bántalmakat, asztmát, bőrrendellenességeket, nyálkahártya megbetegedéseket, tüdőpanaszokat, pajzsmirigy- rendellenességeket.

Zöldpaprikalé

A fehér, a zöld, vagy a már pirosra érett paprika húsából (csak az édes fajtákból!), kellemes ízű ital készülhet. A paprika leve gazdag szilíciumban, C-vitaminban, (a piros még A-vitaminban). Tápanyagaik feszessé, egészségessé teszik a bőrünket. A pirosra érett paprika leve serkenti a vérkeringést, tisztítja az ereket és erősíti a szívizmokat.

(Egy kg zöldpaprikából 2,5-4 dl lé nyerhető.)

Gyógyítja a bőrrendellenességeket, hajhullást, ízületi gyulladást, keringési rendellenességeket, szem-és szívpanaszokat, csökkenti a magas vérnyomást.

 

Csak a vegyszerek nélkül termesztett zöldségfélék alkalmasak olyan tömény fogyasztásra, amilyet a belőlük kifacsart léből nyerünk. Aki sajátmagának termeszti, eleve úgy adagolja a tápanyagokat, hogy például a lének szánt zöldségfélék levélzetébe, szedés idején, ne kerüljön túl sok nitrogén (nitrát.) Az ember általában megérzi, mire van a szervezetének szüksége, ezért kívánja ezt vagy azt a zöldséget, illetve, nem szereti, amit valaki más kedvel. És a számára ízletes, kívánatos zöldségek levét keverheti is, mivel némelyik, önmagában ízetlen, vagy túl erőteljes az íze.

Fejessaláta-lé

A salátalé ízletes és tápláló is. A sötétebb zöld levelű fajták a legértékesebbek. Sok bennük a kalcium, a magnézium, a vas, a kálium, a szilícium, a klorofill, az A- és az E-vitamin. Fogyasztásuk elősegíti a hemoglobin-képződést. A salátalétől fénylő, dús lesz a haj, egészséges a bőr. Hatásosabb hajnövesztő szer, mint bármelyik patikában kapható készítmény. A lé szilícium-tartalma rugalmassá teszi az izmokat és az ízületeket.

Mivel hígítás nélkül meglehetősen erős az íze, keverhetjük cékla, vagy sárgarépa levével.

(1 kg salátalevélből 1,5-5 dl lé nyerhető.)

Gyógyítja az álmatlanságot, hajhullást, idegrendszeri bántalmakat, májpanaszokat, székrekedést, vérszegénységet, csökkenti a súlyfölösleget.

lé nyerhetőTöklé

Jóllehet, a különböző tökfajták nem tűnnek túlságosan lédúsnak (sem a cukkini, sem a spárgatök nem mondható bő levűnek), a lényerőből mégis aránylag sok lé folyik ki, akármelyik tökfélét aprítottuk is bele. És, amit jó tudni, a puha magvakkal, belével együtt!

A töklében sok a B1-, B2-vitamin, a kalcium és a kálium. És van benne még nikotinsavamid is. Ha a rekkenő hőségben rendszeresen isszuk (mondjuk paradicsomlével keverve), észrevesszük, hogy kellemesen hűsít, nyugtat és tisztít. Önmagában meglehetősen jellegtelen ízű. Lé készítéséhez fényes, keményebb héjú tököket válasszunk.

(1 kg tökből 2,5-5 dl lé állítható elő.)

Gyógyítja a hólyagpanaszokat, enyhíti a vesebántalmakat.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply