A bőkezű szeptember

távolítsuk

Aki úgy érzi, hogy a korai termés kevés volt, a nyárit kiégette a kánikula, most örvendezhet. Persze, csak akkor, ha időben gondolt a téli tárolásra szánt sárgarépa, fejes káposzta, póréhagyma és kelkáposzta, meg a többi – boltban drágán kapható – zöldségféle vetésére, ültetésére.

zellerSem a tökfélék, sem a gumós zeller, sem a fekete retek fejlődése nem fejeződött még be. Az enyhe időjárás, a nedves talaj – ha elég nagy a tápanyagtartalék – sokkal látványosabb fejlődésre serkenti a még kint lévő zöldségféléket, mint a nyári hónapokban. Sőt, a karfiol, a brokkoli, a kínai kel most lesz igazán szép. Parajt, sóskát is vethetünk. Ha szerencsénk van, még a fagyok előtt csipegethetünk a zsenge levelekből, ha korán ránk törne a tél, akkor kora tavasszal szedegethetjük.

A metélőhagyma-tövek, ha túl nagyra nőttek, és már gyengén fejlődnek, szétoszthatók, és 20 cm tőtávolságra friss, kövér talajba átültethetők. Hajtatásra leginkább a vastagabb levelű fajták alkalmasak, ezeket egy ideig nem szabad vágni. A hónap végén annyi csomót ássunk ki, amennyit télen, friss metélőhagymaként, cserepekbe ültetve hajtatni akarunk. (Előtte azonban, kiásva hagyjuk kiszáradni, kissé átfagyni, hogy jobban hajtson.)

A bimbóskel nem télálló fajtáit vissza kell csípni: egy nagy levél felett vágjuk le a növény csúcsát, ha a legalsó bimbó 1 cm átmérőjű. Ezáltal a bimbók jobban kifejlődnek november végéig, december elejéig. A télálló fajtákat nem kell visszacsípni.

Őszibarack nyár végi metszése

Őszibarack
Őszibarack

A szüret után erős metszésre kerülhet sor. Először az elszáradt ágakt vágjuk le egészen a farészig. Ha a sűrű lombozatban sok a vázág, akkor a kedvezőtlen helyzetűeket távolítsuk el.  9-12 vázág elegendő. Elsősorban a magasan lévő ágakat vágjuk le, és a korona egyensúlyát teremtsük meg.

Inkább széles, mint magas koronát alakítsunk ki. Ha eddig nem volt rá lehetőségünk, most távolítsuk el a vízhajtásokat is. A meghagyott hajtásokat ne vágjuk most vissza. Erre virágzás előtt kerüljön sor.

 

Őszi virágdíszek

krizantém
Krizantém

Sok terasz, erkély ládái, cseréptálai maradtak üresen, miután a nyári hőség kiégette belőlük az érzékenyebb fuksziát, begóniát.

Ültessünk egy tálba (nagyobb cserépbe) őszirózsát, árvácskát, kisebb termetű, színben a többi virághoz illő krizantémot. Egészen a keményebb fagyokig gyönyörködhetünk bennük.

Önnek ajánlott

Leave a Reply