Az ősz színei

Sokan nem is tudják, miért állnak meg egy-egy kerítés mellett, s legeltetik szemüket a látványon. Gazdagon virágzó őszirózsák, bimbózó krizantémok a kertben, égővörös muskátlik az ablakpárkányokon, teraszon. De jöhetnek az első fagyok

Csak a hozzáértő tudja, mennyi tervezés, tapasztalat, munka tesz egy-egy udvart, pihenőkertet, gyümölcsöst vagy zöldségest széppé, rendezetté, mutatóssá. Ilyenkor, ősz elején, feltűnő a különbség a hevenyészve kialakított ágyások, rendetlen, görbe sorokba ültetett cserjék, facsemeték és az igazi kertek között.

Ne szégyelljünk tanácsot kérni, szétnézni azokon a portákon, ahol hozzáértéssel kertészkednek!

első fagyokDerült éjszakákon megjelenhetnek az első fagyok. Az érzékenyebb zöldségféléket (paradicsom, paprika) fóliával védhetjük, hadd érjenek be még a rajtuk lévő termések az enyhe őszi napsütésben. Ha csak néhány tőről van szó, szárastól védett helyre vihetjük a paradicsomot, s ott megérlelhetjük.

A csenevészebb paprikákat (paradicsomlében, vagy csak úgy, kibelezve, egymásba csúsztatva, fagyasztóba téve) eltehetjük télre, tölteni való paprikának. A káposztafélék még tovább fejlődnek, hiszen vár rájuk a vénasszonyok nyara. Ezeknek nem ártanak az első, gyenge, talaj menti fagyok.

Póréhagyma

A póréhagymát minden eső után fel kell tölteni, hogy minél nagyobb fehér szárrésze fejlődjön. A rövid tenyészidejű, nyári fajták nem télállóak, tőlünk délebbre eső termőhelyekre valók, mínusz 8-10 °C hőmérsékleten elpusztulnak. A levelük színe halványzöld, a száruk zsengébb állagú, és vékonyabb. Ezeket legkésőbb ősszel (november végéig, december elejéig) fel kell szedni. A hosszú tenyészidejű télálló (áttelelő) pórék vastag szárúak, a levelük kékeszöld színű. Egész télen rendelkezésre állnak, körülményeink között január eleje és május közepe között fogyaszthatók.

Sütőtök

első fagyokA sütőtök újabban nagyon kapóssá vált, ételek egész sora készül belőle. Akár a konyhai felhasználás szempontjából igen ügyes sonkatök, akár az óriásira növő hagyományos fajta, a lényeg, hogy akkor érett, ha a szára elfonnyad, és a héja reccsen, ha a körmünket belenyomjuk. Mielőtt a fagy beköszönt, szárastól le kell szedni és óvatosan hűvös, de fagytól védett helyiségbe kell rakni, lehetőleg vastag kartonpapírra, hogy ne érjenek egymáshoz.

Önnek ajánlott

Leave a Reply