Borúra derű

burgonya

Abban reménykedtem, hogy még nem ért véget a nyár. Tévedtem. Abban viszont, hogy lesz még napfényes, kellemes kora őszi, meg vénasszonyok nyarát hozó őszi idő, szinte biztos vagyok.

A fagykártól védjük meg a termést

Ha valahogy sikerült megbirkóznunk a burgonya betakarításával, ne siessünk a tárolással! Először szikkadjon meg szellős, de védett helyen, s válogassuk át többször is, ha szükséges. Sokan panaszkodnak, hogy sárga körök, barna foltok jelentek meg a nagyobb méretű gumókban. Ha ez a rothadást előidéző gombák jelenlétét igazolja, bizony, a termés nagy része a szemétbe kerülhet. A sérült burgonyát is különítsük el, nehogy ettől romoljon meg a többi burgonya.

Derült éjszakákon már számítanunk kell az első fagyokra. A paradicsomot, a kertben, már megviselték az augusztusi ködök, hűvös éjszakák. A gombás betegségek által megtámadott leveleket szedjük le, s a még ép szárakon fejlődő terméseket hagyjuk tovább érni, ha lehet.

Ahol a fóliasátrat csak felhajtották, ott éjszakára a vázra lehet borítani, ha szükséges. Ilyen módon még sok új termés kifejlődhet. Ha erősebb fagyoktól kell tartani, szárastól vágjuk le a még éretlen paradicsomokat. Meleg helyiségben, napsütötte ablakban, deszkára téve még megérlelhetjük. Sőt – az egész növényt felakaszthatjuk száraz helyiségben, a zöld bogyók fokozatosan megpirosodnak.

Az étkezési paprika egyes fajtáit biológiailag érett (piros) állapotban szedjük le és dolgozzuk fel, vagy fogyasztjuk (például az almapaprika). De a legtöbb fajtát zölden (féléretten) fogyasztjuk, így is dolgozzuk fel lecsónak. A folyton növő fajták folyamatos szedése elősegíti az új termések kifejlődését. Érdemes tehát a paprika fölé is fóliasátrat húzni, ha fagyveszélytől kell tartani.

A zöldbab fagyérzékeny növény. Terméseit zsengén is leszedhetjük, de fejtett babként is tárolhatjuk. A letermett babszár komposztálható.

Metélőhagyma – télire

snidling Metélőhagyma
Snidling, metélőhagyma

Ha nyár közepén elmulasztottuk szétültetni a sorra vetett snidlinget, az augusztusi esőzésekben biztosan túl nagyra nőttek a tövek. Friss, kövér talajba, 20 cm-es tőtávolságra szét kell ültetni őket, hogy bokrosodhassanak, megerősödhessen a gyökérzetük. (E kis bokrocskákat kell tél elején visszametszeni, hideghatásnak kitenni, s később ismét elültetni, meleg helyiségben hajtatni: téli fogyasztásra.)

Sok városit megtéveszt az „ablakkertészet” ajánlata, miszerint elég a metélőhagyma magját a cserépbe ültetni, ott az kicsírázik, kihajt és megnő. Tévedés! Kétéves növényről van szó, amely az első évben tűszerűen vékony szálakat hajt csak. Később megerősödik. Szétültetve válik bokrossá. Egy-egy bokrát, miután levágtuk róla a zöld levélzetet, ki kell tenni a fagyra, s 10-14 napig ott kell hagyni. Ezt követően ültethetjük cserépbe, ahol, fokozatosan meleg helyre téve, ismét kihajt. Akinek nincs türelme és elég szakértelme hozzá, vegyen inkább „kész”, becserepezett metélőhagymát.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply