Betakarítástól a tárolásig

dió

Ha tönkremegy, kárba vész, amibe munkát és fáradságot fektettünk, megbénít, elkedvetlenít bennünket. Az időjárás most sem kímélte a kerteket, sem a bennük serénykedőket, hát dupla öröm, ha egészséges termést takaríthatunk be.

Cékla 

CéklaA cékla akkor szedésérett, ha levelei fonnyadni, száradni kezdenek. Napos időben, a déli órákban szedjük fel. Halomba hordva, levelével letakarva – amíg nem kell fagyveszélytől, esőtől tartani – másnapig az ágyásokon hagyható. Gondos válogatással a hibás, kapával megvágott példányokat azonnali felhasználás, feldolgozás céljából rakjuk külön. A többit, minden levelétől – a szívleveleket is beleértve – tisztítsuk meg. Pincében, homokba ágyazva, vagy vermelve tároljuk. Ne hagyjuk napokon, heteken keresztül, eresz alatt, vagy kamrában a rekeszekben fonnyadni. Ha kénytelenek vagyunk a téli tárolók bonyolult előkészítése miatt tovább várni, legalább gyékénnyel, vászonzsákkal takarjuk le.

Dió

DióA dió szedése szeptemberben kezdődik és a késői fajtáknál októberig is elnyúlik. Nyilvánvaló, hogy akkor érett, ha a zöld burok felreped, s fekete színeződése is elkezdődik. Ilyenkor a termés könnyen lehullik. Rázással a hullást segíteni lehet, különösen ott, ahol a madarak fosztogatni akarják. Karós botokkal is gyorsítani lehet az érett termés lerázását az ágakról. Semmiképpen ne üssük, verjük a fát, az ágakat! Roncsolódnának a termőrügyek, betegség támadhatná meg a fát. Az a levert dió, amelyet a zöld héj szorosan burkol, még nem biztos, hogy érett. Ha lefeszegetjük a héját, a legjobb azonnal felhasználni. Tárolás során megpenészedhet, összeaszalódhat.

Van, ahol a fóliára, lepedőre lerázott, nagyobb mennyiségű diót hideg vízzel töltött kádba öntik, erős kefével, vagy söprűvel ledörzsölik róla a szennyeződéseket, rátapadt burokrészeket, majd rövid időre 2-3%-os sós vízbe teszik. Innen vékony rétegben, sűrű dróthálóra terítik. Az így kezelt dió héja szép, világos marad.

Dió

A legjobb a természetes szárítás, szellős, száraz helyen. Először naponta többször, majd egyszer át kell forgatni a diót, hogy egyenletesen száradjon. Ez a családi fogyasztásra szánt mennyiség esetében előnyös.

Kénezést egészségügyi szempontból nem tanácsos alkalmazni!

Nedves időjárás esetén, sokan a földre hullott diót, azonnal a sütőbe, vagy a kemencébe teszik száradni. Igaz, hogy a penészesedést, meg a kukacosodást meggátolja a magasabb hőfokon történő melegítés, illetve szárítás, azonban a dió héja és bele megbarnul, összeszárad.

Minden család ki tudja számítani, mekkora az évi diószükséglete. Ezt a mennyiséget, miután begyűjtik a termést, úgy a legjobb tárolni, ha azonnal megtisztítják, zacskózzák, és a mélyhűtőbe adagolják. (Van, aki ledarálva, cukorral elkeverve adagolja és fagyasztja.)

Önnek ajánlott

Leave a Reply