A parlament szociális bizottsága elfogadta a nyugdíjkorhatár meghatározásának új módszerét

nyugdíjkorhatár

A maximális nyugdíjkorhatár alkotmánytörvénybe foglalása miatt el szereté a parlament törölni azt a rendszert, amelyben automatikusan határozák meg meg a nyugdíjba vonulás idejét. A nyugdíjba vonulás évét a tervek szerint egy táblázatból lehet majd megtudni, amely a szociális biztosításról szóló törvénymódosítás részét fogja képezni.

Az időpont

Az időpont megállapításához újra figyelembe veszik a felnevelt gyermekek számát is. A parlament szociális bizottsága elfogadta Ľubomír Vážny (Smer-SD) törvénymódosító javaslatát. Vážny javaslatába beépítették a munkaügyi minisztérium kormányülésen közölt észrevételeit is. Az előterjesztés szerint eltörlik azt a rendszert, amely a nyugdíjkorhatár megállapításánál a Statisztikai Hivatal által évente közölt a születéskor várható élettartamból indult ki. Ez volt eddig az ún. nyugdíjautomata.

Ehelyett a képviselő olyan rendszert javasolt, amely a születési év, a nem és a felnevelt gyermekek számának alapján a biztosítottak minden csoportjának egyértelműen meghatározza a nyugdíjba vonulás évét. Például egy 1958-ban született nő nyugdíjba vonulásának ideje 62 év és 8 hónap. Egy felnevelt gyermek esetében ez a korhatár 62 év és 7 hónapra csökken. Öt vagy több felnevelt gyermek esetében az illető 59 évesen mehet nyugdíjba. Az 1966-ban és ennél később született nők esetében a nyugdíjkorhatár 64 év. Egy felnevelt gyermek esetében a biztosított 63 év és 6 hónap után mehet nyugdíjba, öt vagy több felnevelt gyermek esetében 62 év és hat hónap után.

A felnevelt gyermek fogalma

A nyugdíjkorhatár törvénymódosítással ezenkívül meghatározzák a felnevelt gyermek fogalmát is. Felnevelt gyermek lehet saját, örökbefogadott vagy nevelőszülők gondjaira bízott gyermek is. Feltétel, hogy a biztosított személynek legalább tíz évig kell gondoskodnia a gyermekről, amíg az nem felnőtt korú, vagy pedig legalább öt évig, ha a gyermeket nyolc éves kora után vette gondozásba. Az az időszak is számít, amikor a szülő esetleges rossz egészségi állapota miatt nem tudta gondozni a gyermekét, vagy ha a gyermeket egészségügyi intézmény gondjaira kellett bízni.

Egyetlen gyermek felnevelésének a feltételeit egyszerre két biztosított is teljesítheti. Egyazon gyermek esetében ugyanazt az időszakot azonban csak az egyik biztosított számára lehet beszámítani, elsősorban a nőnek. A férfiaknál ugyanakkor figyelembe veszik az olyan különleges élethelyzeteket, mint például az anya elhalálozását.

A nyugdíjba vonulás ideje

Zárójelben az eddigiekkel szembeni különbség.

Önnek ajánlott

Leave a Reply