Szobanövények a panellakásban

A mocsári hibiszkusz

Sokan panaszkodnak, hogy nem sikerül kedvükre való szobanövényeket nevelni a panellakásban. Lehullatják a leveleiket, elszáradnak, vagy kártevők telepednek meg rajtuk.

Nem minden szobanövény bírja elviselni a panellakások körülményeit. Illetve, nem mindenütt lehet panelfalak között kialakítani a megfelelő feltételeket. Hosszabb a listája azoknak a szobanövényeknek, amelyek nem idevalók (mert párásabb levegőre, egyenletesebb hőmérsékletre van szükségük, mint amilyen a panelokban általános), mint amelyek szeretnek itt élni. Az utóbbi években, a hőmérséklet-szabályozók felszerelésével, szerencsére, már mérsékelhető a fűtésidényben eddig megszokott 21-25 C fok feletti hőség.

Dracaena
Dracaena

Aki biztosra akar menni, sárkányfát (Dracaena), vitorlavirágot (Spathiphyllum), kislevelű fikuszt (Ficus benjamina), broméliát (Guzmania), vagy kínai rózsát (Hibiszkusz) válasszon.

Persze, van sokféle fikusz és filodendron, amely a panelban felnevelve, akklimatizálódik, s jól bírja annak a klímáját.

És van másféle megoldás is: a hidropóniás (vízkultúrás) növénynevelés. Ez sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

 

Általában nem az elhanyagolás, hanem a túlzott gondoskodás okozza a bajt:

  1. A túlöntözés (a túl hideg, vagy a túl kemény víz).
  2. A fényviszonyok rossz megválasztása (közvetlen napfény, vagy sötét szobasarok).
  3. Hőmérséklet (erős hőmérséklet-ingadozás, megrekedt hőség után a hidegsokk, szellőztetés).
  4. Levegő (száraz, túlfűtött, szennyező anyagokat tartalmazó, álló vagy huzatos).
  5. Ültetőanyag (az utóbbi években tiszta, jó minőségű földkeverékek kaphatók, ha ezeket választjuk, kevésbé kell tartanunk a kártevő rovarok és gombák megjelenésétől)
  6. Tartóedény (Ne válasszunk műanyag edényeket, mert nem „lélegeznek”. A cserép és a fa a legjobb. Se túl kicsi, se túl nagy ne legyen a cserép).
  7. Tápanyag-ellátás (inkább kevesebb, mint több tápanyag-utánpótlást kapjon a szobanövény).
  8. Vegyük figyelembe a nyugalmi időszakokat (ilyenkor kevesebb öntözésre, alacsonyabb hőmérsékletre, a trágyázás megszüntetésére van szükség).

A felsoroltak figyelembe vétele mellett ritkább esetben gyengül le annyira a szobanövény, hogy kártevők telepedjenek meg rajta.

Mit tehetünk a kártevők ellen?

levéltetvek
Aphis nasturtii

A levéltetvek (Aphis, Mysus fajok) szívogatásukkal legyengítik a szobanövényeket, sokszor vírusokat is terjesztenek.  Lehetnek zöldek vagy feketék. Ha viszont fehérek, azok az üvegházi molytetvek, a liszteskék (Trialeurodes vaporariorum). A rendszeres ellenőrzéssel időben megsemmisíthetjük a különben gyorsan szaporodó levéltetveket. A mosószappanos lemosást ajánlják a szakkönyvek. Sokan a most kapható, erős mosogatószereket keverik a lemosó vízbe. Néha ez is segít. Azonban, ahol egyszer már megjelentek a lakóhelyiségben tartott növényeken a levéltetvek, ott érdemes felkészülni módszeres kiirtásukra: környezetkímélő vegyszerek alkalmazásával.

levéltetvek
Levéltetvek

A pajzstetvek (Coccoidea) szinte észrevétlenek maradnak a levelek fonákján, vagy a növények fő erének elágazásain megtapadva. Ezért, ha későn vesszük észre jelenlétüket, nagy kárt okozhatnak. Nehéz ellenük a védekezés. Erős rovarirtó alkalmazására van szükség.

A talajból támadó kártevők (ha kész földkeveréket használunk) ritkábban fordulnak elő. A hernyók és a giliszták, a gombaszúnyogok és vincellérbogár, ha mégis, akkor földlabdával együtt bevitt növények esetében károsíthat.

A megelőzés a legbiztosabb védekezés. Most, ősz elején, különösen. A kint, erkélyen, teraszon, kertben, tartott szobanövényeket alaposan ellenőrizzük, ha kell, ültessük át, s levélzetüket zuhanyozzuk le, mielőtt bevinnénk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply