Váljék egészségünkre!

zöldségek

A zöldségleveknek – megfelelő keverékeket képezve – nagyon erős a gyógyító hatásuk. Még az érzékenyebbek, a kényesebb gyomrúak is találhatnak nekik valót. Egyetlen alapfeltétel: a zöldség levét ne keverjék gyümölcs levével! A gyümölcs ugyanis azonnal hat, némelyik szinte erőszakosan. A zöldség viszont szelíden, fokozatosan.

Sárgarépalé

sárgarépalé zöldségekEz a zöldséglevek királya. Kivételesen magas az A-provitamin-tartalma, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. Tartalmaz ezenkívül B-, C-, E-,és K-vitamint, valamint sok ásványi anyagot: foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot és nyomelemeket. A kalcium és a magnézium nyugtatják és egyensúlyban tartják a bélfal tónusát. Erősítik a fogakat és a csontokat. A legfontosabb egészségügyi hatása a máj tisztítása és tonizálása. Magas fehérje- és ásványianyag-tartalma előnyös a bőr, a haj, a körmök számára. Nem lehet túladagolni, mert a szervezet csak a neki szükséges A-provitamin- mennyiséget alakítja át A-vitaminná. Kemény, narancsvörös répát válasszunk.

1 kg sárgarépából kb. 4-5 dl lé nyerhető.

Gyógyítja az asztmát, bőr-rendellenességeket, fekélyeket, izomgyengeséget, javítja az emésztést, enyhíti a cukorbajt, ízületi gyulladást, májpanaszokat, javítja a látást, erősíti a szervezet ellenálló képességét a daganatos megbetegedésekkel szemben.

Zellerlé

zöldségekNyugtatja az idegrendszert. Ez valószínűleg az alkalikus ásványi sók jelenlétének köszönhető. A benne található ásványi anyagok megkönnyítik a szervezet számára a kalcium felvételét, amely a vér kémhatásának egyensúlyáért felelős.

10 dkg-nyi egészséges, fehér, nedvdús zellerdarabkából nyert – egy napi fogyasztásra – hozzáadható a sárgarépa, vagy más zöldségek levéhez.

Gyógyítja az álmatlanságot, hörghurutot, idegi rendellenességeket, köszvényt, enyhíti a májpanaszokat, asztmát, folyadék-visszatartást, csökkenti a súylfölösleget, vesepanaszokat.

A zöld turmixok tehát egyáltalán nem rosszak, elvégre a zöldségek és a gyümölcsök sok ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst tartalmaznak. „Tele vannak egészséges növényi anyagokkal, és minél zöldebbek, annál egészségesebbek”.

Akinek ízlik a zöldséglé, a zöldturmix, az fogyassza nyugodtan, de tíz napon túl ne éljen csak ezekkel a levekkel. Az a legjobb, ha az ebédet olykor zöldturmixra és íróra cseréljük, így biztosítjuk a szervezet számára a megfelelő fehérjebevitelt. Vigyázzunk azonban, mert aki sok zöldséget, levelet és fűszernövényt eszik, szervezetét könnyen megterhelheti mérgező anyagokkal is.

Önnek ajánlott

Leave a Reply