A nyugdíjasoknak jövőre nem kell koncessziós díjat fizetni

koncessziós díjat

Jövő év elejétől nem kell koncessziós díjat fizetni a nyugdíjasoknak és a rendszeres szociális segélyben részesülőknek. A jogszabályt a parlament szeptember 17-én, kedden fogadta el. Ez az az általános illeték, amit a szlovák közszolgálati rádió és televízió fenntartásáért fizetnek a villamosenergia-fogyasztók. A havi alapdíj háztartásonként 4,64 euró, a nyugdíjasok és a szociális segélyben részesülők eddig ennek a felét, 2,32 eurót fizettek.  A most elfogadott intézkedés 8 millió eurós bevételkiesést jelent a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) számára, amit a kormánypártok egyezsége alapján majd az államkasszából pótolnak.

Ahhoz, hogy az RTVS jóváhagyja a tarifa csökkentését, a kérvényt egy pontosan kitöltött űrlapon kell elküldeni. Az Illetékfizetők nyilvántartása (Evidencia platiteľa úhrady) űrlapot a Szlovák posta bármelyik fiókirodájában kikérhetik vagy letölthetik az uhrady.sk honlapról. Juraj Kadáš, az RTVS szóvivője lapunknak elmondta: havonta kb. tízezer űrlapot kapnak, ezért előfordulhat, hogy a tarifacsökkentésről nem döntenek egyik napról a másikra.
„Az elektronikusan vagy levélben elküldött kérvényt nem tudjuk feldolgozni, mivel a levelekben és e-mailekben található információkból az elektronikus rendszer nem tudja kiszűrni a szükséges adatokat” – pontosított Kadáš. Ráadásul az RTVS a vonatkozó törvény értelmében nem köteles tájékoztatni az embereket kérvényük jóváhagyásáról. Ha az igénylés megfelel a törvényes feltételeknek, a tarifát a kérvény benyújtását követő hónaptól csökkentik.

(TASR)

Önnek ajánlott

Leave a Reply