Tűztövis, tűzgalagonya

Pyracantha Red Column tűztövis

Az őszi dísznövény-szállítók kínálatában bizonyára szerepel a tűztövis, más néven tűzgalagonya (Pyracantha) örökzöld cserje is. A legközkedveltebb zöldsövény-növények közé tartozik. Fényes, zöld levelei, fajtája szerinti piros, narancsszínű, vagy fehér bogyói, gyors növekedése (évente akár 50-60 cm-t is nő) miatt sokan választják. És előnye az is, hogy szárazságtűrő, talajjal szemben nem túl igényes. Jól formálható. Ha több példányt ültetünk, tőtávolságuk ne legyen kisebb 60-70 cm-nél. A dúsan hajtó, virágzó, majd termésükkel díszítő ágakból szobadísznek is levágható néhány. Ezeknek a tartósságát úgy növelhetjük, hogy az ágakat 3 hétig glicerines vízbe (1:2) állítjuk.

Örökzöld, tövises cserjék. Leveleik egyszerűek, elliptikus vagy tojásdad alakúak, szélük ép, csipkés vagy fűrészes. Virágzata sátor vagy buga, melyet kis, fehér szirmú virágok alkotnak. Tavasz végén és nyár elején virágzik. Termése piros, narancsszínű vagy sárga csontáralma, mely sokáig a cserjén marad.

Virágai jó mézelők, termései viszont ciánglikozidot tartalmaznak, ezért nagy mennyiségben nyersen fogyasztva mérgezőek.

Az alapfajok fagyérzékenyek, így azok ültetése nem ajánlott. Talajban nem válogatósak, de pangó vizes helyre és szikes homokra nem valók. Jó szárazságtűrők, a napos helyeket kedvelik. A metszést jól tűrik, de az átültetést nem, a gyökerek sérülései miatt elpusztulhanak.

Díszcserjének nemesített hibrid fajták:

  • ‘Mohave’ (P. koidzumii x P.coccinea ‘Wyattii’) – magas, széles termetű cserje, termése piros, a legsötéttebb a tűztövisek között. Védett fekvésbe ajánlott ültetni, mert kissé fagyérzékeny. Az erviniás tűzelhalással szemben ellenálló.
  • ‘Orange Charmer’ (P. coccinea x P. rogersiana) – nagy termetű, ellenálló fajta, termése narancsvörös.
  • ‘Orange Glow’ (P. coccinea x P. crenatoserrata) – falak takarására különösen alkalmas, ellenálló, dúsan virágzó és termő fajta.
  • ‘Soleil d’Or’ – népszerű, gyorsan növő fajta, nem érzékeny, termése világossárga.
  • ‘Teton’ (P. ‘Orange Glow’ x P. rogersiana ‘Flava’ ) – gyorsan növő, sűrű ágrendszerű, bőven termő fajta. Az erviniás tűzelhalással szemben ellenálló.

tűztövis aknázómoly (Phyllonoricter leucographella) és az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) a leveleket károsíthatja. (wiki)

Önnek ajánlott

Leave a Reply