Lábápolás magas fokon

Testünk alapzata a láb, éppen ezért több figyelmet érdemel.

A lábunknak sok kellemetlenséggel kell megküzdeniük életünk során. Túl szoros, túl széles vagy túl magas sarkú cipőkbe zárjuk őket, vagy éppen túl nagy súlyt kell cipelniük. Gyakran nem tudnak eleget mozogni, és amikor mozognak, akkor is csak sima aszfalton vagy tükörsima padlón teszik. Röviden: a lábunknak túl kevés kényeztetést nyújtunk, kevés figyelmet fordítunk rájuk, pedig egész életünkön keresztül tartanak, visznek, egyensúlyoznak bennünket. Ők az alap, ami megadja a szükséges tartásunkat. „Azok, akik biztosabban állnak a lábukon, jobban jelen vannak a pillanatban, ellazultabban mozognak és talán még magabiztosabbak is” –tartják a lábápolás szakértők és specialisták.

Építészeti remekmű

Anatómiai szempontból a lábak teljesen tökéletes szerkezetűek: a csontok, az izmok és az ízületek olyan pontosan illeszkednek egymáshoz, mint egy ház alkotórészei. Harmonikusan működnek, stabilak, rugalmasak és ütésállóak egyszerre. „Több érzékelősejt van a lábunkban, mint az arcunkban. Támaszt, egyensúlyt és egyúttal rugalmasságot biztosítanak” – írja a svájci lábspecialista „Jól bánni a lábbal egy életen át„ című útmutatójában.

A lábnak van még egy tulajdonsága: Sokat elbír, és egyensúlyban tartja, az emberi testet különféle mozgásában. Még a rossz bánásmód ellenére is sokáig sokat elvisel, bármilyen megerőltetésnek kitéve – tűr, működik, dolgozik. Persze csak addig, amíg bele nem fárad, vagy rokkan. Először figyelmeztető jeleket küld. Estefelé sajogni kezd, vagy megduzzad. Sokszor lábfürdővel „nyugtatja meg” a tulajdonosa. Aztán jön a fájdalom. Az pedig már felszólítás, üzenet, hogy elég volt!

A lábdeformitás nem egy helyre koncentrálódó probléma. A szervezet összetett rendszer, a láb sem válik el a test többi részétől. Egy példa Larsen említett könyvéből: sok embernek van bokasüllyedése. Ez azt jelenti: a sarkok befelé fordulnak ahelyett, hogy egyenesek lennének. Ez hatással van a térdre, a combra, a medencére és a nyakra, és még a fejre is. Szédülést, fáradtságot és fejfájást okoz. A kezelés azt jelenti: nemcsak a fájdalmat kell a lábban megszüntetni, hanem az okait és következményeit is.

A kíméletes lábápolás ÖT lépésben:

  1. Figyeljen oda

Azok, akik odafigyelnek, észrevehetik, ha bizonyos részeket túl kicsi, túl nagy vagy éppen nem megfelelő terhelés ér, mondja a szakember. Ez azt is jelenti, hogy a járni tanuló kicsiknél nem szabad erőltetni, hogy bemutassák tudásukat.

  1. Legyen következetes

A lábpanaszokat általában meg lehet oldani. De türelemre van szükség. Ugyanis kialakulásukhoz is több évre volt szükség, érthető, hogy kezelésükhöz is hosszabb idő szükséges.

  1. Maradjon készenlétben

Minél hamarabb kezdi el a célzott lábgyakorlatokat, annál valószínűbb, hogy elkerüli vagy legalábbis késlelteti a panaszokat és a fájdalmat.

Még idős korban sem szabad elfogadni a fájdalmat, illetve nem szabad a korral járó betegségként elfogadni a lábpanaszokat. Tenni kell ellenük!

  1. Mozgassa át

A láb számtalan receptorral rendelkezik. Ha természetes talajon mozgatja a meztelen talpát, az segít fejleszteni a koordinációs képességeit.

  1. Kényeztesse masszázzsal

Mivel a láb sok megerőltetésnek van kitéve, megérdemli a rendszeres kényeztetést. Segítenek az olyan eszközök, mint a masszázsroller és a masszázslabda. Ha tudatosan odafigyel és megvizsgálja a lábát, időben fel fogja ismerni a nyillalás, fájdalom, zsibbadás, bokaduzzanat, lábdagadás – és egyéb – segítséget kérő jeleket.

Túlságosan elkényelmesedett korban élünk. Ülünk az autóban, ülünk az íróasztalnál, a tévé előtt, és nem sok kapcsolatunk van az anyafölddel. Ritkán tévedünk göröngyös terepre, félünk a homokba, a fűre lépni mezítláb. Főleg a mostani a gyerekekre, fiatalokra vonatkozik ez. Az idősek viszont már a sérülésektől féltik a lábukat. Pedig gyógyít, pihentet mind a homok, mind az aprókavicsos terep, vagy a friss fű. Legyünk bármelyik korban, fiatalon, vagy öregként, ha sétálva, ha futva járunk…

Ha pedig hosszú távon kevés támasztékot, egyensúlyt és stabilitást biztosítanak, azt a psziché is megszenvedi. Egy példa: ha hajlott háttal jár, automatikusan lefelé néz – ez befolyásolja a hangulatot. „A lábaink az alapot jelentik, a hitelességet és az alapvető bizalmat jelképezik – mondják a szakemberek.– Ha valami az alapban nem kiegyensúlyozott, az nemcsak a test statikáját érinti, hanem a lelki életet is – és fordítva. Amikor megint két lábbal állunk a földön, nehezedjünk is rá, és hozzuk magunkat egyensúlyba, ügyeljünk a tartásunkra. Így a magunkkal hordozott belső feszültség egy része is köddé válik, szinte magától.”

Önnek ajánlott

Leave a Reply