Nyakunkon az ősz

alma almaecet

Nem tudhatjuk, milyen hosszú lesz, száraz és meleg napok, vagy további záporok, hideg éjszakák, ködök. Hogy meddig tarthat még a termények érése, szedése. Ezért mindenre fel kell készülnünk. A betakarításra és a még fejlődésben lévő káposztafélék, saláták növekedésére.

Legfontosabb gyümölcsünk az alma

alma almaecetA legősibb gyümölcs. És a legfontosabb. A szakkönyvek nem győzik sorolni áldásos hatásait. Nyersen – reszelve – a különböző eredetű hasmenések bevált gyógyszere. Vitamin-, foszfor-és almasav-tartalmánál fogva az agyra van jótékony hatással. Szabályozza a vese és a máj működését. Ahol sok almát fogyasztanak – a nagy almatermesztő körzetekben -,alig akad köszvényes beteg. Ugyanis, a nyers alma, az almabor és az almaecet köszvény, elhájasodás, vese-és húgycső-megbetegedéseknél különböző módon fogyasztva, nagyon jótékony természetes gyógyszer. A frissen sajtolt alma leve üdítő, kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, emésztési zavar ellenszere. Az almamust ízületi megbetegedéseket gyógyít. Az almahéj-tea, tápláló és idegnyugtató, cukorszint szabályozó. Az almakúrák tisztító, regeneráló hatásúak. Az alma csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít megelőzni a bélrákot, kiüríteni a szervezetből az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket.

Az almaecet a hulladék almából készíthető. Ez akut torokgyulladást, lázat szüntet. Külsőleg dagadt, fáradt láb, visszeres gyulladás borogatására kiváló, a lábáztató vízbe kevert almaecet megszünteti a láb gombásodását, puhítja a bőrt.

alma almaecet
Almaszüret

Egyet azonban jó, ha tudunk: mindig az a gyümölcs fejti ki az ember számára legfontosabb hatásokat, amelyik az életkörnyezetében terem. Fogyasszunk tehát itthon termesztett almát. Vagy ültessünk a kertünkbe. Számtalan kiváló, hazai fajtája van.

Ami a szüretelését illeti, megfelelő érettségi szintet el kell érnie, hogy tárolható legyen. Ha nagyon korán szedjük, a termés könnyen ráncosodik, a héja hajlamos a taplófoltosságra. Hiányosan színeződött termésben nem alakul ki a fajtára jellemző aroma és íz. A késői szedés azért hátrányos, mert könnyen lehullik, vagy érzékeny a szedésnél. Tárolás során a húsa puhává, lisztessé válik, könnyen rothad, foltosodásra és üvegesedésre hajlamos. A termés üvegesedése akkor is előfordulhat, ha túl sok nitrogént adagoltunk az almafa talajba.

A károk elkerülhetők, ha az őszi fajtákat a szedési érettség kezdetén szedjük. A téli fajtákat még későbben. Egyenlőtlen érés esetén 2-3 alkalommal történjék a szedés.

 

 

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply