Az ősz színei a kertben

színes

Más években ilyenkor már a sárga és bordó különféle árnyalatait, a halvány barnát hordozták a fák levelei, a cserjék, a füvek a zöldség. Idén még a zöld dominál.

Maradjunk hát a zöldség színeinél!

Nagy divat a modern világban, a „Naponta ötször, minden színből” étkezés népszerűsítése. Mindannyian tudjuk, hogy az optimális egészség érdekében, naponta öt étkezéssel kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Amire ez idáig nem nagyon ügyeltünk, az a változatosság. Hogy valaki ne csak almát, vagy paradicsomot fogyasszon, lehetőleg, minden, számára elérhető zöldséget és gyümölcsöt iktasson be az étrendjébe. Szervezetünk csak e színskálában is megfogalmazható változatossággal juthat hozzá minden tápanyaghoz, amire szüksége van.

zöldség vöröskáposztaA kék és lila zöldségekben és gyümölcsökben (lila káposzta, lila vöröshagyma, cékla, szilva, szőlő) található antocián és fenol öregedést gátló hatású.

A zöld színűek (alma, körte, brokkoli, kel és káposzta, zöldbab, uborka) liteint és inolt tartalmaznak, amelyek a látást javítja, valamint kalciumot, ami a csontokat erősíti.

A fehér zöldség és gyümölcs (karfiol, karalábé, gomba, hagyma, burgonya) a koleszterin optimális szintjét biztosítja, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, erősíti a szívet.

A sárga és narancsszínű gyümölcsök és zöldségek (sárgarépa, sárgabarack, sárgadinnye, narancs, sütőtök, csemegekukorica) nagyon erős antioxidánsok, rengeteg C-vitamint tartalmaznak. Erősítik az immunrendszert és a látást, csökkentik a rák kialakulásának veszélyeit.

paprikaA piros színűek (bogyós gyümölcseink, piros paprika, retek, vöröshagyma, paradicsom, piros paprika) likopint és antociánt tartalmaznak, amelyek fontosak a memória megfelelő működésében, a húgyutak normális működésében, a szív egészségének megőrzésében és a rák megelőzésében.

Tegyük még hozzá: megfelelő mennyiségű tápanyagot csak a természetes körülmények között termesztett zöldség és gyümölcs nyújthat.

Tökfélék szedése és betakarítása

zöldségMost minden, mindenütt másképpen van, mint ahogyan megszoktuk. Van, ahol már a köd leperzselte a paradicsomot, másutt vígan érlelődik tovább az őszi napsütésben. Az egyik régióban régen kirothadt a kertre törő víztől minden, ami a talajban vagy annak felszínén volt, másutt még egyre virágzik a tök, naponta, hetente újabb, kisebb-nagyobb hosszúkás, gömbölyű, fehér, sárga, vagy zöld terméseivel örvendezteti meg a gazdáját.

A zsenge tökféléket gyalulva, szeletelve gyorsfagyasztással tartósíthatjuk.

A sütőtök jó, ha a szárán érik be. Ahol túl nedves a talaj, csúsztassunk alá deszkát, vagy kartonpapírt, nehogy megrothadjon. Akkor lesz érett, amikor a szára összezsugorodik, és a héja reccsen, ha a körmünket belenyomjuk. Mielőtt a fagyok beköszöntenének, szárastól le kell szedni az érett terméseket és óvatosan hűvös, fagymentes helyiségbe rakni. Ott ismét kartonpapírra helyezve, hónapokig el lehet tartani.

Ami még hátravan

Kiszámíthatatlan, meddig tart, milyen lesz az ősz. Nincs az a meteorológus, aki biztosat tudna/merne mondani. Éppen ezért, ha félünk a következő hetek időjárásától, s úgy véljük, már betakarítható a későbbi szedésre tervezett zöldségféle, lássunk hozzá!

kelbimbo zöldség
Bimbós kel

Például a bimbóskel. Semmi sem történik, ha a fejlett kelbimbókat leszedjük a szárról (a többi hadd nőjön, fejlődjön.) Néhány percig előfőzzük, majd lehűtve a mélyhűtőbe adagoljuk.

A csemegekukorica (most még) zsenge csöveit se hagyjuk tovább érni. Tördeljük le, s főzzük meg. Késsel vagy zöldségreszelővel lefaragjuk a kukoricaszemeket, dobozokba vagy mikrotén zacskókba töltve ezeket is a mélyhűtőbe tesszük.

A petrezselyem és a zeller zöldjéből is szedjünk addig télire valót, amíg nem lepi be a lisztharmat, vagy a rozsda.

Alaposan megmosva, leszikkasztva, kisebb-nagyobb dobozokba adagolva ennek is a gyorsfagyasztás őrzi meg a legjobban a C-vitamin-tartalmát és a leveseinkben elengedhetetlen aromáját.

Önnek ajánlott

Leave a Reply