Sok még a tennivaló

Még egy hónapig tarthat az érés és a szedés.

Ha minden jól megy… De a tenyészidő már a vége felé közeledik. Az éjszakák hűvösek, s megjelenhetnek a talaj menti fagyok is.

Októberben még vár ránk a gyökérzöldségek és a káposztafélék betakarítása. Most még egy hónapjuk van, hogy fejlődjenek.

A sok esőzéstől dúsan növő gyomokat távolítsuk el a fejlődő zöldségfélék közül, hogy ne fogják el tőlük a napfényt, ne vonják el gyökereiktől a tápanyagokat. Ha nem mennek még magba, gyarapítsuk a sok zölddel a komposztunkat. És a lehullott faleveleket se a szemétbe dobjuk (kivéve a diófáét), hanem a komposztba szórjuk. A pázsitnyesedéknek szintén a komposztban van a helye.

De – az érett komposzthalmot külön kezeljük. Ha szükséges, a hónap végén forgassuk át.

A póréhagyma sorok körül ismét fel kell tölteni a földet, hiszen az esőzések a legtöbb kertben szinte tövig lecsupaszították a szárakat.

Ahol a talaj felső rétegét ledöngölte a zápor, lazítsuk fel, hogy levegőzhessen, akár a zöldségesben, akár a gyümölcsösben tapasztaljuk.

metszőolló
Egyszerű metszőolló

Metszeni kell

A gyümölcsösben most – a szüreti teendők mellett – ismét a metszőolló kapja a főszerepet. Az őszibarack nyár végi metszése meghatározóan fontos. Szüret után, először a száraz ágakat vágjuk le az egészséges farészig. Ha a sűrű koronában sok a vázág, akkor a kedvezőtlen helyzetűeket eltávolítjuk. Mindenekelőtt a magasan álló ágakat vágjuk le, s a korona egyensúlyát teremtsük meg. 9-12 vázág elegendő. Inkább széles, mint magas koronát alakítsunk ki, hogy könnyebb legyen a gondozás és a szedés.

Szeptember közepéig ajánlatos a meggy metszését is elvégezni, főleg, ha felkopaszodtak, s ostorokat fejlesztettek, amelyeknek a végén csak néhány levél, s egy-két gyümölcs ter

Racsnis metszőolló
Racsnis metszőolló

mett. A nagyon felmagasodott cseresznyefák vezérágát is most a legidőszerűbb visszavágni a kívánt magasságra. Ügyelni kell, hogy a metszés által keletkezett sebfelületeket alaposan kezeljük, védjük a beszivárgó nedvesség ellen.

A szilva, ringló, mirabella gyakran kimarad a metszésből, pedig fő termőkorban erre nagy szükség van. Ritkítással és a termőágak visszametszésével kell a hajtásképzést ösztönözni. Az idős fák – fiatalítást igényelnek. Persze, gondosan kezelni kell a metszett felületeket sebzáró kenőccsel.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply