Otthonunk különleges díszei lehetnek

Nyílgyökér

A kehelyvirág

Mintás levelei olyanok, mintha kézzel festették volna, ezüstösen zöld alapon sötétzöld foltokkal, a megnyúlt, tompa végű, tojásdad levelek hátoldalán sötétvörös színnel. Különböző néven emlegetik, hívják még pávás zebralevélnek, ájtatos virágnak is ezt az igen dekoratív, 60-80 cm magasra is megnövő dísznövényt (Calathea makoyana), amely Közép- és Dél-Amerika őserdőiből származik.

Csíkolt zebralevél
Csíkolt zebralevél

(Legcsodálatosabb fajai azonban Brazíliából kerültek a szaküzletekbe, ezeknek több nemesített fajtája van (Calathea crocata, C.roseopicta, C. warscewiczii, C. rufibarba). Egyik szebb, mint a másik, levelük színezése alapján kapták a nevüket.)

De maradjunk a pávás zebralevélnél: Ennél a levélnyelek közvetlenül a gyökérből erednek. Egészen különleges élmény megfigyelni, ahogy az este közeledtével „ájtatosan” összekulcsolódnak, becsukódnak a levelei.

Közepesen fényigényes. Bőséges öntözésre van szüksége, de nem szereti a meszes vizet. Egész évben egyenletes, mintegy 21 C fokos hőmérsékleten fejlődik a legjobban, ha növekedési időszakában tápoldatos kezelést is kap.

Megérdemli, hogy kiemelt helyet kapjon a szobában.

A nyílgyökér

A lakás keletre és északra nyíló ablakaiban érzi igazán jól magát. A közvetlen napsütéstől óvni kell. (Sokan összetévesztik a kehelyvirággal, pedig méretei alapján egyértelmű, hogy egészen más: ritkán nő nagyobbra 25-30 cm-nél.)

Több mint 25 lágyszárú fajtája ismeretes, a felálló levelűtől a kúszóig. Ezek is Brazíliából származnak.

Maranta leuconeura erythroneura

A növény dekoratív leveleinek felső részén kiemelkedő piros erezet látható, míg a levelek fonákja mélyvörös színben pompázik. Magasabb szobanövények alá ültetve, több tőről futtatva érvényesülnek igazán, szélesen szétterülve.

Alacsony marad, inkább vízszintesen futó, hosszú levelekkel, amelyeknek szélessége 6-8 cm, hossza 10-18 cm. A sötétzöld színű, hosszában bordázott levelek érdekesen mintázottak. Ha a nyílgyökeret nagyobb edénybe ültetjük, más növényekkel együtt, több árnyékot és nedvességet kaphat, mintha külön cserépben tartanánk.

Egészen rendkívüli látvány, amikor estefelé, ha csökken a fény erőssége, a nyílgyökér levelei fölemelkednek, összesodródnak, s egymásra hajolnak, összekulcsolt kezekre emlékeztetve. Ezért is hívják „imádkozó virágnak”.

Közepesen fényigényes, kedveli az egyenletes hőmérsékletet, páradús levegőt. Szárazabb helyiségben nedves kavicsrétegre állított edényben tartható. Gyakran igényli levelei permetezését.

A többi fajta is rendkívül mutatós:

Maranta zebrina

Ennek nagyon elegáns levelei vannak, 310-40 cm hosszúak, 10-15 cm szélesek, amelyek éles csúcsban végződnek. Hosszabb és sötétebb csíkok futnak a zöld levelek mindkét oldalán.

 

Pávás Zebralevél
Pávás Zebralevél

Marantha macoyana

Valóban emlékeztet a kehelyvirágra (vagyis a pávás zebralevélre), de szára 15-21 cm-nél nem nő magasabbra. Buja levelei 12-16 cm hosszúak, 6-8 cm szélesek, sötétzöld színűek, ezüstös árnyalatúak, finom erezetük mentén különböző méretű, olajzöld megnyúlt foltok találhatók. A levelek alsó oldala lila.

 

Ezek a pompás levelű növények fényszegény környezetben, vagy gyenge tápanyagú földben elveszítik élénk színeiket.

Önnek ajánlott

Leave a Reply