Vénasszonyok nyara

Szeptember hideghullámait, esőzéseit türelemmel tűrtük. Reménykedjünk, hogy jön a vénasszonyok nyara, és lesz még melengető napsütés, a kertben érlelődő termények betakarításához szükséges derűs, fagymentes időszak.

Még előttünk a legszebb őszi hónap, tele a krizantémok, a lehulló falevelek illatával. És sok-sok ránk váró munkával. Mert a lehulló falomb már magában is állandó gondot, tennivalót jelent. Össze kell gereblyézni, főleg a gyepet, pázsitot kell tőle védeni, ha rajta hagynánk, a fű kipusztulna. A kérdés, hová kerüljön? Sokan a szemétbe öntögetik. Kár, mert (a diófa lombjának kivételével) kiváló komposztanyag. Vannak, akik halomba hordják, majd a többi kerti hulladékkal együtt – elégetik. Veszélyes! És nagy pazarlás is egyben.

Keressünk helyet a komposzt tárolására!

A legjobb az árnyékos kertvége, az a sarok, ahová eddig a szemét került. A lomb, a kerti hulladék nem szemét! Hasznos tápanyaggá változtatható. De erről majd a következő héten.

Mivel már fagyhoz közeli éjszakai hőmérsékletet szeptemberben is jeleztek néhány régiónkból, gondoljunk a sárgarépára és a zellerre, ezeket nem érheti fagy. Tehát ha előkészítettük téli tárolójukat, nekiláthatunk a betakarításukhoz.

Közben még a bennük halmozódó nitrát-tartalom csökkentéséért is tehetünk valamit. Az utolsó tíz napban (ha az eső nem áztatta be a talajt) bőségesen öntözzünk. Ezzel a mobil tápanyagkészlet felhasználódását is gyorsítjuk és a felszedést is megkönnyítjük.

Vénasszonyok nyaraA vénasszonyok nyarát ki kell várni

Várjuk ki a napsütéses napokat, ilyenkor a nitrát-felhasználódás gyorsabb a gyökérzöldségekben. A sorokat a délelőtti órákban fel is lazíthatjuk, úgy, hogy ásóvillával a gyökerek alá nyúlunk, feljebb nyomjuk őket, de még a talajban hagyjuk. A szedést hagyjuk délutánra, hogy a nitrát-tartalom értéke a lehető legalacsonyabbra csökkenjen a gyökerekben. Az érett sárgarépa levélzete pirosas barnára színeződött. Ezt azonnal tördeljük le kézzel. A szívleveleket hagyjuk a gyökereken. (Ha késsel dolgoznánk, sérülési felületek keletkeznének.) Ládákba, rekeszekbe ömlesztve, védett helyen másnapig (a válogatásig) szikkadni hagyjuk. Éjszakára szellőző zsákvászonnal, vagy a saját lombjával takarjuk le.

A zellergumókat óvatosan lazítsuk fel, hogy mg ne vágjuk az ásóvillával. A gyökereket azonnal levágjuk, a leveleket szárastól letépjük a gumókról, csak a szívleveleket hagyjuk meg. Az egészséges levelek megmosva (árnyékos, szellős helyen szárítva, vagy mélyhűtőbe téve) fűszerként, reumás fájdalmakat enyhítő vízhajtóként felhasználhatók.

Mind a sárgarépát, mind a gumós zellert hűvös, fagymentes, de kellően párás helyen (kamra, pince, verem) tároljuk. A vízaknákat (Az időjárás heves változékonysága miatt) ne használjuk tárolóként!

Lényeges szempont, hogy egerektől védett legyen a hely, s hogy nedves (de nem vizes) legyen a tőzeg vagy a homok, amelybe rétegezzük. A tőzeg azért jobb, mert lassabban szárad ki, mint a homok.

Nagyobb termésmennyiség tárolására a verem és a prizma alkalmasabb.

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply