Óvjuk a fagytól

az érett paradicsom

az érett uborkaA meleg nappalok még érlelik a paradicsomot és újabb terméseket fejlesztenek a folyton növő paprikafajtákon. Ha még sok kis kötés van rajtuk, érdemes éjszakára fóliasátorral védeni fagyérzékeny zöldségeinket a derült éjszakákon megjelenő első fagyoktól. Folyamatosan szedjük az érett termést, s ne szedjük fel idő előtt a szárakat, ha azokon még fiatal, vagy éretlen paradicsom, paprika fejlődik.

Az uborka, különböző érettségi állapotban felhasználható. De amíg a salátauborka akár 10 napig is tárolható, a csemegeuborkát azonnal fel kell dolgozni. A zöldbab fagyérzékeny növény, a zsenge hüvelyek, vagy a fejtett bab, előfőzéssel a mélyhűtőben tárolható. Az érett, száraz babot esőtől védett helyen még néhány hétig szárastól, szétterítve szárítjuk, majd kicsépeljük, vagy kifejtjük. A zsizsiktől úgy szabadíthatjuk meg, illetve védhetjük, ha a sütőbe téve átforrósítjuk. Viszont a vetésre szánt mennyiséget nem szabad „sütnünk”, azt inkább tegyük a mélyhűtőbe. Tavasszal, onnan kivéve, nyugodtan elültethetjük.

ecetes-kis-dinnye az érettA dinnye érettségét jelzi a szár felőli részen a héj repedezettsége.  Rövid tárolás alatt (ha nem közvetlenül a cementezett talajra, hanem papírlemezre, deszkára tesszük) az illata és az íze még javul. Ugyancsak érdemes a fagytól védeni, illetve időben leszedni a tökféléket is, hasonlóan körültekintő módon helyezzük el a kamrában, a felhasználásig, mint a dinnyét. Az apró, éretlen dinnyét, zsenge cukkinit ecetes lében is tartósíthatjuk, mint az uborkát. A sokféle apró, éretlen zöldségféléből, megfelelő arányban keverve, tejsavas erjesztéssel finom csalamádé készíthető. Tehát – semmi se menjen kárba, amit megtermeltünk!

Önnek ajánlott

Leave a Reply