Mi legyen a metélőhagymával?

metélőhagyma

Ahol szépen megsűrűsödtek a sorok, ott ásóval egyszerűen vágjuk bokornagyságúra a metélőhagyma csomókat. Ezeket szét is ültethetjük, hogy a tél beálltáig megerősödjenek a talajban, s jól bírják az esetleges fagyos heteket, hónapokat. Átültetést követően visszametszhetjük a levélzetüket, ezzel csak további fejlődésüket, sűrűsödésüket segítjük. Amennyiben téli, benti hajtatásra is szánunk belőlük, annyi csomót hagyjunk kint, amennyit később – a tél beálltával – cserépbe akarunk ültetni. Ezeket – az ép, zöld levélzetet szintén levágva róluk, hagyjuk kiszáradni, majd alaposan átfagyni. Általában decemberben már cserépbe ültethetjük, s óvatos, adagoló öntözéssel „életre kelthetjük” a metélőhagymánkat.

metélőhagyma
Metélőhagyma, snidling

Ennek a liliomfélék családjába tartozó illatos, jóízű hagymafélének (Allium schoenoprasum) a föld felszíne alatt számos apró hagymája van. Ezek nagyon hasonlítanak a snidling legközelebbi rokonának, a vöröshagymának a földalatti részéhez. Csakhogy itt az élvezeti, illetve fogyasztási cikk a sűrűn növő, egymás mellett álló, hengeres hagymalevelek. Ma már, a keresztezéseknek köszönhetően, több fajtájuk van. Most a magasabbra növő, erőteljes – 60-70 cm magas, szélesebb levélzetet fejlesztő, fokhagyma illatú fajtáról nem beszélünk. Mivel általában a finomabb levelű, 20-30 cm magasra növő levélzetű fajtát kedveljük. Ennek keskeny, hengeres levelei sokféle vitamint tartalmaznak, köztük C-vitamint is, s olyan értékes ásványi anyagokat, amelyeket általában a hagymafélék. Illat-és zamatanyagaik miatt sokan kedveljük a snidlinget, s egész évben szívesen fogyasztjuk.

A kezdő kertészkedőket, városi embereket gyakran megtévesztik azzal, hogy arra biztatják őket, csak hintsék cserépbe a metélőhagyma magjait, s azokból gyorsan dús bokrocskák fejlődnek. A metélőhagyma kétéves fűszernövény, a kikelt növénykéket kisebb csomókban átültetve nevelhetjük tovább, így is. Ilyenkor még olyan vékonykák, mint a fűszálak, az első évben még nem szabad nyírni, csak a második évben. De a cserépben nevelt fűszernövényektől ne várjunk sokat: tápanyagokat, illatanyagokat alig-alig tartalmaznak a kerti földben, napfényben termesztettekkel szemben.

Önnek ajánlott

Leave a Reply